Opening in de Eerste Kamer

Na drie dagen ploeteren, hard werken, weinig slapen en vooral veel koffie, kun je zeker stellen dat de MEP-sfeer er goed in zit op woensdag 27 september. Terwijl iedereen eindelijk zijn of haar delegatie weer zag op een zonovergoten Binnenhof, was het tijd voor de officiële opening in de Eerste Kamer, waar iedereen plaats nam op de bekende groene bankjes.
Het woord werd geopend door mevrouw Broekers-Knol, voorzitter van de Eerste Kamer, die alle parlementariërs en voorzitters van harte welkom heette. Zij benadrukte het belang van de Europese samenwerking en de belangrijke rol van de EU, gezien de huidige euroscepsis. Daarnaast gaf ze de debaters ook nog wat handige tips mee voor de aankomende dagen. Hierna werd de Kamer toegesproken door de ambassadeur van Estland: Kaili Terras. Ook zij sprak over de EU, en hoe wij hier allemaal verbonden door zijn. Toen de professionals het hadden laten zien, was het de beurt aan de protégees van elke lidstaat.
Wegens het voorzitterschap van Estland, mocht een gedelegeerde van Estland aftrappen met de landenspeeches: deze werd zelfs in het Engels gegeven. Vervolgens werd er in het Nederlands verdergegaan met de andere speeches. Direct vanaf de eerste speech kwamen alle stereotypes in landen voorbij: Duitse auto’s, Italiaanse pakken, Spaanse olijfolie, Nederlanders op klompen, Fransen met baguettes en uiteraard Griekse schulden. Maar ook werd er gekeken naar wat een land nou echt hét lid van de Europese Unie maakt. Duitsland, met de ‘wir schaffen das’ mentaliteit, Malta, die de stap in het onbekende durft te maken, of Zweden, die ‘slim, handig, zelfstandig en lekker’ zijn. Of was Italië toch hét stukje van de Europese pizza?
Behalve de zeer positieve geluiden over het eigen land, werd er gelukkig door iedereen ook het belang van de Europese Unie vermeldt. Frankrijk benadrukte de verbinding tussen alle landen al door middel van hun eigen ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’. Polen vertelde dat ze na hun turbulente geschiedenis de EU nodig hebben om in hun eigen land, maar ook zeker in de rest van Europa, te vechten voor de democratie. En hoewel het Brexit-proces in gang is gezet, liet het Verenigd Koninkrijk weten dat we wederzijds afhankelijk zijn van elkaar.
Kortom: prachtige speeches, waar ook de voorzitters en delegatieleden trots op waren. ‘Straight to the point, het was geen toeristisch praatje en er werd niet om het onderwerp heen gepraat.’, zeiden tevreden gedelegeerden van Oostenrijk over de speech gegeven namens hun delegatie.
De delegatieleiders hebben vandaag hun land en de Europese Unie van hun beste kant laten zien. Hopelijk kunnen ze dit ook tot stand laten brengen met een goede algemene vergadering. Tot morgen!

Geen reactie's

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: