Een interview met… Mark Harbers

 “Het begint allemaal bij een mening en daarna volgt het vanzelf.”

Nadat Mark Harbers de plenaire zitting van MEP 2017 opende, kregen wij de kans om hem te interviewen. Hij vertelt ons alles over zijn rol als ondervoorzitter en over jongeren en politiek

Wat is ondervoorzitter van de Tweede Kamer zijn precies?

‘Iedereen kent natuurlijk de voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib. De voorzitter heeft alleen zoveel te doen dat zij dit niet alleen kan. Ze zit een aantal debatten voor (de belangrijkste zeker), maar bij het voorzitterschap komt veel meer kijken. Denk bijvoorbeeld aan optredens zoals ik bij MEP heb gedaan, het speechen bij de opening. Daarnaast zijn er ook nog dingen zoals kransleggen bij herdenkingen of staatsbezoeken, waarbij de voorzitter aanwezig moet zijn, dus als je kijkt wat er iedere week bijkomt is het onmogelijk te doen voor één persoon. Daarom zijn er ondervoorzitters om zo de taken te verdelen. Ik ben de eerste ondervoorzitter, omdat ik van de grootste partij ben (VVD). Zo zit ik bijvoorbeeld een of twee dagdelen het plenaire debat voor en uitnodigingen voor evenementen worden ook onder de ondervoorzitters verdeeld.’

Wat zou u veranderen aan de EU als u de voorzitter van de EU zou zijn?

‘Ik ben zelf echt een voorstander van de Unie. Over het belang daarvan hoeven mensen mij zeker niet te overtuigen. Als er iemand baat bij Europese samenwerking heeft is het Nederland, we hebben als land al eeuwenlang een handelsgeest en handel drijven begint met buren. Dit moet ongestoord kunnen. Ik ben zelf wethouder geweest van Rotterdam, waar ik onder andere verantwoordelijk was voor de haven. Als je voor de grootste haven van het westelijk halfrond verantwoordelijk bent geweest, zie je echt het belang van Europa voor Nederland. En juist omdat die samenwerking zo belangrijk is, snak ik naar een EU die ‘beter zijn best doet’. Een Europese Unie die zich meer bezig houdt met echt belangrijke dingen zoals de vrije markt soepel laten verlopen, en minder met kleinere zaken: een paar jaar terug werd er overlegd over hoe krom bananen mochten zijn, of de kwestie of er olijfolie op tafels mocht staan in restaurants. Dit soort hele kleine dingen veroorzaken juist veel ergernis bij de burgers in Europa. Irritaties moeten vermeden worden want die zorgen voor discussie, en dat is gewoon doodzonde.’

Wie van de Tweede Kamerleden vindt u echt een sterke debater en waarom?

‘Iemand waar ik bewondering voor heb, is mijn collega Henk Nijboer van de PvdA. Dit omdat hij vrijwel alles uit zijn hoofd doet, en hij toch komt aanzetten met een loepzuiver betoog met een paar punten die hij echt goed wil maken. Een van de voordelen die hij ondervindt bij het speechen uit het hoofd is dat hij zich nooit van de wijs laat brengen door interrupties. Ze zijn aanvankelijk bedoeld om duidelijkheid te scheppen tijdens het betoog, maar in de praktijk wordt het ook regelmatig gebruikt om mensen te ontregelen. Als je kijkt hoe vaak dit gebeurt, vind ik het erg knap van Hans Nijboer dat hij de lijn van het debat vast blijft houden.’

Mark Harbers

Heeft u een gouden debat tip?

‘De gouden tip is volgens mij: zorg dat je iets vindt. Ga niet naar een debat terwijl je denkt ‘goh, wat saai’ en bereidt niks voor, maar vorm een mening. Het is niet moeilijk om te kijken of je voor of tegen bent. Dingen die je écht vindt, daar hoef je jezelf niet meer van te overtuigen, dus dan kun je anderen er van gaan overtuigen. Als je zelf niet overtuigd bent van jouw standpunt, wordt het ‘vrij schieten’ voor anderen.’

Wat is uw favoriete onderdeel van kamerlid zijn?

‘De afwisseling! Geen dag is hetzelfde. Soms heb ik zelf geen drukte, maar dan is er weer een debat van een ander dat compleet uit de hand is gelopen, of er dreigt een motie van wantrouwen waar we allemaal voor moeten blijven. Maar dat soort dingen vind ik fantastisch om te doen. Daarnaast is het heel interessant dat je op de meest gekke plekken terecht kan komen. Zo ben ik bijvoorbeeld een keer bij de kernreactor geweest van de TU Delft: wanneer kom je daar nou terecht?’

Hoe zou u jongeren bij de politiek betrekken?

‘Ik vind dit al prachtig! Dingen zoals het MEP zijn een heel goed voorbeeld. Daarnaast begint het uiteraard bij school. Ik had zelf het geluk om een leraar geschiedenis en maatschappijleer te hebben die ons echt trainde om goed na te denken door discussies te voeren en kritisch na te denken. Zo werd je echt gedwongen om een mening te hebben. Het feit dat ik dit dertig jaar later nog weet, geeft aan hoe belangrijk het is geweest. Iedereen moet zo’n leraar hebben, of desnoods pak je de krant en dwing je jezelf een mening te vormen over artikelen. Het begint allemaal bij een mening en daarna volgt het vanzelf.’

 “Zorg dat je iets vindt.”

Geen reactie's

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: