Een interview met… Manon van de Ven

Al jaren zet Manon van de Ven, 26 jaar oud, zich in voor het Model European Parliament. Nadat zij in 2008 zelf deelnam aan MEP nationaal is ze er altijd verbonden mee gebleven en hielp mee aan MEP op nationaal en internationaal niveau. We kregen de kans om haar een paar vragen te stellen nadat ze de officiële opening van MEP 2018 mocht voorzitten.

Je bent betrokken bij ‘MEP for You’. Wat is dat precies?
Een aantal jaar geleden zijn wij met een groep jongeren begonnen met het idee om een internationale MEP-conferentie naar Nederland te halen. Uiteindelijk werden het er twee: één in Den Haag en één in Maastricht. Ons idee was om het helemaal te organiseren met jongeren. Dit is uiteindelijk een groot succes geworden. We hebben het georganiseerd met een club van 14 mensen uit het hele land en van allemaal verschillende leeftijden. Voor jongeren en door jongeren.

Wat vind je achteraf het mooiste wat gelukt is met deze conferenties?
Wat we hebben bereikt is dat we echt de stem van jongeren hebben laten horen. Via een online tool hebben we de mening van jongeren gevraagd, en deze zijn in een verdrag opgesteld en die hebben we in het Europese parlement kunnen aanbieden. Dat zal mij altijd bijblijven.

Hoe heeft MEP een invloed gehad op jouw loopbaan?
Naast dat ik tijdens MEP heel veel leuke mensen leren kennen, heb ik ook ontzettend veel geleerd. Bijvoorbeeld hoe je moet presenteren, maar ook inhoudelijk over hoe de EU werkt. Mede door mijn MEP ervaring, heb ik ook stage kunnen lopen bij EU staf in de Tweede Kamer. MEP opent gewoon deuren voor je.

In je speech vertelde je dat de MEP-vlam niet gedoofd mag worden. Waarom vind je dat MEP zo’n belangrijk project is en dat het moet blijven bestaan?
MEP moet blijven bestaan omdat jongeren iets leren over de EU en over samenwerking. Ze leren dat samenwerken niet over rozen gaat en dat het soms best lastig kan zijn. Ik denk dat het belangrijk is dat we dat soort dingen aan der lijve ondervinden. Het is ook belangrijk dat ze vaardigheden leren als speechen en debatteren. Dat zijn vaardigheden die altijd goed van pas kunnen komen in het leven. MEP is een ontzettend mooi jongerenplatform, niet alleen in Nederland, maar ook in Europa. Het zou heel erg zonde zijn als dat verloren gaat.

Wat zou jouw advies zijn aan de MEP’ers van dit jaar?
Blijf je inzetten. Er zijn altijd mogelijkheden om ergens aan bij te dragen. Dit kan op je school, op een provinciaal MEP of op het nationale MEP. Ik denk echt dat MEP beter zou worden als jongeren er zich meer mee zouden bemoeien en zich in zouden zetten met de meer ervaren mensen. Mijn advies is dus: blijf betrokken bij MEP.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *