Reacties op de Commissievergaderingen

Maandag 24 september en dinsdag 25 september vonden de commissievergaderingen plaats in Groningen, Leeuwarden, Coevorden, Emmen, Utrecht en Maastricht. Na een gezellige kennismaking op zondag begon het “echte werk” dan echt voor de deelnemers: twee volle dagen werd er intensief gedebatteerd over Europese vraagstukken.Voorzitter Leon van der Velden is zeer positief over zijn commissie Industrie, Onderzoek en Energie: “De commissievergaderingen gingen erg goed: de commissie was ontzettend enthousiast. Af en toe was het druk maar er werd gelukkig hard doorgewerkt. Ik ben heel erg tevreden over onze resolutie.” Of er nog een amendement zou komen wist hij nog niet goed. “Het is een sterke resolutie, maar het blijft toch MEP: iedereen vindt ergens wel wat.”

Zijn collega Jorgos Kritikakis, voorzitter van commissie Buitenlandse Zaken: Veiligheid en Defensie, sluit zich aan bij de positieve woorden: “Ook bij ons verliepen de commissievergadering erg goed! De commissieleden waren erg enthousiast, soms iets zelfs iets té: daar was het dus belangrijk om als voorzitter in te sturen. Ik ben heel erg trots op de resolutie en de commissie! Hierbij ook veel dank aan onze expert kapitein-luitenant-ter-zee van Dijk, die ons heel erg goed heeft geholpen tijdens de vergadering.”

Ook hebben beide heren nog goed advies voor toekomstige voorzitter: “Zorg dat je een realistische planning maakt. Veel voorzitters zijn geneigd een strakke planning te hanteren, maar dit is niet realistisch: wanneer je vervolgens “achterloopt” zorgt dat voor een naar gevoel.”

Niet alleen de voorzitters waren erg enthousiast, ook de delegatieleden waren erg te spreken over de sfeer en het niveau van de commissievergaderingen. Renske Turksma, delegatielid van België en commissielid van Ontwikkelingssamenwerking was tevreden over haar vergadering: “Soms was het wel een beetje chaotisch, maar het was erg waardevol en gezellig. We hebben de resolutie heel goed doorgesproken en iedereen begrijpt het: we zijn dus goed voorbereid en ik verwacht dat de resolutie wel wordt aangenomen!

Bij commissie Internationale Handel waren de verhalen net zo positief volgens Jesse Ruwette, delegatielid van Cyprus: “De vergaderingen gingen erg goed en alle commissieleden waren heel goed ingelicht. Iedereen zei vrij veel, wat ervoor zorgde dat het debat goed op gang kwam en er dus een kwalitatieve resolutie opgezet is. Ik ben over het algemeen tevreden over de resolutie.” Hij had nog één kritiek puntje: “Er waren een paar dingen die ik had ingebracht die gunstig zijn vanuit het oogpunt van Cyprus waar helaas niets mee gedaan is.”

Al met al beloven de verhalen over de commissievergaderingen veel: we zijn dan ook benieuwd of deze ijzersterke resoluties de Algemene Vergadering zullen doorkomen. Tot dan!

Geen reactie's

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: