Bezoek van expert Joris Beacke – AGRI

Door Joris Cloosterman

De expert voor de commissie landbouw was Joris Beacke. Hij is voorzitter van ZTLO, een organisatie van 1300 boeren en tuinders in Zeeland. Meneer Beacke kwam vertellen over het nut van genetische modificatie. Het probleem bij genetische modificatie is dat het patent ervan bij grote bedrijven ligt. Hierdoor hebben sommige bedrijven dus als enige een bepaald soort gewas. De natuur is van iedereen, maar dat wordt op deze manier ontnomen. De techniek van genetische modificatie is goed, het patent op een gewas gaat te ver. Door dit soort dingen heeft genetische modificatie een slechte naam gekregen, maar ook het verbod op genetische modificatie speelt hier een rol bij. We hebben deze plantenvorming nodig voor de klimaatverandering. Want door genetische modificatie kun je een groot deel van de problemen met uitstoot in de landbouw oplossen. Hierdoor los je een groot deel van het klimaatprobleem op. Als je gewassen hebt die beter tegen het afwisselende weer kunnen, kost dit minder chemische middelen en water om deze in leven te houden. Dit is dus beter voor het klimaat.

Gelukkig is techniek minder eng bij de jongere generatie. Op dit moment is iedereen in de politieke zo bang voor genetische modificatie. Iedereen is te bang om hun achterban te verliezen, waardoor ze de problemen naar voren schuiven. Hedendaagse politiek is een beetje voor watjes, ze zouden dapperder moeten worden. Techniek is niet eng. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van een uienvlieg. Door de mannen steriel te maken en deze los te laten bij een zwerm vrouwelijke uienvliegen, verdwijnen ze op den duur uit dit gebied. Maar er zit ook een keerzijde aan techniek. Dit is waar mensen zo bang voor zijn. Grote chemiebedrijven als Bayer zijn grootmachten in de gentechnologie. Bayer is Duitslands moederskindje. Kom je aan Bayer, dan kom je aan Duitsland.

Naast de genetische modificatie kwam ook het begrip monocultuur aan bod. Dit houdt in dat één soort gewas altijd op één stuk land wordt verbouwd. Hierdoor vermindert de bodemkwaliteit drastisch. In heel de EU heb je nauwelijks nog monocultuur. Slechte bodemkwaliteit is in Nederland dan ook niet aan de orde. Vroeger werd er wel veel eenzijdig beleid gevoerd, maar die tijd is nu voorbij. Wel zijn we als Nederland erg afhankelijk van kunstmest. Het probleem bij kunstmest is dat het van aardgas is gemaakt. Meneer Beacke denkt dat de toekomst ligt bij een combinatie van mest van groen gas en natuurlijke mest. Daarnaast hebben Nederlandse boeren het probleem van onderbetaling. De supermarkten zeggen dat zij niet weten waar het grote verschil tussen de inkoopprijs van de boeren en supermarkten vandaan komt. Hierdoor heerst er veel onvrede bij de boeren en deze vindt meneer Beacke terecht. Hij ziet de jeugd als probleem oplosser hiervoor in de toekomst.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *