Bezoek van expert René de Heer – CULT

Door Maaike Makkink

Al meteen aan het begin van de dag kreeg de commissie cultuur en onderwijs een bezoek van expert René de Heer. Meneer de Heer is wethouder (o.m. portefeuille onderwijs) in Zwolle en ook waarnemend burgemeester. Ook is hij een lid van het comité van de Regio’s. Daarin wordt gekeken naar hoe de besluitvorming van de Europese Unie gevolg heeft voor de regio’s of steden van de Europese Unie. Na een rondje handen schudden en voorstellen, mochten de commissie leden vragen stellen aan meneer de Heer. Als eerste hebben ze gesproken over de Europese identiteit. Wat is de Europese identiteit en hoe kunnen we dat verwerken in het onderwijs?

“De Europese identiteit is iets wat je moet voelen, niet iets wat de politiek kan vertellen. Het zijn gezamenlijke waarden die je samen deelt. Dit neemt niet weg dat je je nog steeds Nederlander, Italiaan of Griek kunt voelen. In de politiek wordt wel als waarde vrijheid gegeven, maar ik vind dat de mensen dit zelf op hun manier moeten invullen. Je bent trots op wat dan ook, misschien wel op de Eiffeltoren of het Rijksmuseum, op de gebruiken of op de tradities van je cultuur. De waarden die de politici geven, worden door het gevoel van de mensen ingevuld. In het middelbare onderwijs kunnen we deze waarden, gebruiken, maar ook verschillen verwerken door scholieren één les in de week te geven over Europa. Dit zou dan lijken op het vak maatschappijleer, maar dan over Europa. Je zou het dan bijvoorbeeld Europakunde noemen, of zoiets dergelijk. Dit zou dan al vanaf een vroege leeftijd gegeven kunnen worden, bijvoorbeeld eerste klas middelbare school. Als dit mogelijk is zou ik het een geweldig vinden om dan ook de stemleeftijd te verlagen naar vijftien jaar. Met goede voorlichting over stemmen en de juiste middelen zou dit mogelijk zijn.”

Hierna is meneer de Heer over tweetalig onderwijs zijn mening gevraagd. “Ik vind het heel belangrijk dat kinderen een tweede taal leren, het liefst Engels omdat het een wereldtaal is, maar het kan ook Frans, Duits of Spaans zijn. Als je een taal leert, dan leer je ook een cultuur. Dit is heel belangrijk, ook voor de Europese cultuur.” Daarop vroeg de gedelegeerde van Frankrijk of de landen uit de Europese Unie ook Chinees aan moeten bieden als taal, omdat het de grootste taal ter wereld is en Amerika gaat inhalen als voornaamste handelspartner. “Nee, ik vind het niet nodig omdat dit niet noodzakelijk is voor de Europese Unie of die Europese identiteit. Als je zelf in China wilt gaan werken of er mee wilt werken, kan je dit altijd later nog zelf gaan leren” Als laatste werd meneer gevraagd over criminaliteit in Europa en de verspreiding daarvan door de open grenzen.

“Het is inderdaad zo als we de grenzen open te zetten, dat de criminaliteit zal verspreiden. Ook met de drugswereld in onder andere Nederland, maar helaas is deze criminaliteit bijna onmogelijk om te verdringen. Hoe harder de staat optreedt, hoe harder de criminelen zullen optreden. Misschien wordt het dus tijd dat we de ethische discussie aan gaan over het legaliseren van alle drugs.” Als reactie daarop werd gevraagd of we niet geld verliezen als we drugswereld helemaal uit Nederland zouden krijgen. “Er gaat inderdaad veel geld in om, een aantal miljard, maar zoveel verdient de staat er niet aan door belastingen, dus ik denk dat het niet heel veel zal gaan schelen.”

Om 9.45 was de tijd om en moest meneer de Heer weer weg. De commissie heeft veel aan dit gesprek gehad en zal dit zeker meenemen bij het opstellen van de IC’s en later ook de OC’s. We willen meneer de Heer bedanken voor zijn tijd en uitgebreide antwoorden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *