De Nederlandse taal is een doolhof – DEVE dag 2

Door Joris Cloosterman

Voor de commissie Ontwikkelingshulp begon de dag met een teambuilding. Deze bestond uit de goede vergaderzaal vinden. Vele trappen, gangen en 15 minuten verder was de juiste zaal gevonden. Vervolgens werden werden er door de delegatieleden vlaggen getekend op de naambordjes. Daarna was het tijd voor een online test waaruit de kwaliteiten van een gedelegeerde naar voren kwamen. Er werd gekeken of deze eigenschappen echt bij je hoorden, met tips als gevolg.

Aangekomen bij de OC’s ging het vooral op wie de macht over het ontwikkelingsgeld krijg. Wie het meest betaald, heeft het meest recht. Schrappen en veranderen van OC’s kostte de hele ochtend. Vaak kon de voorzitter de snelle spraak van de commissieleden niet bijhouden. De meeste problemen kwamen bij het juist noteren van de OC’s, want de Nederlandse taal is net een doolhof. De discussies gingen vooral over deze notaties, terwijl sommigen na 2 woordveranderingen al afhaakten. Hierdoor namen de spanningen toe binnen de commissie. Door de strenge deadline van 4 uur, werd er flink haast gemaakt met de OC’s. Vele lange beurten werden afgekapt.

Gelukkig was er genoeg ruimte voor de nodige koffiepauze en natuurlijk de sublieme lunch. Na de lunch – en de nodige toilet bezoeken – had deze commissie moeite met het verder gaan met structureren van de OC’s. Ook de luide muziek van de kerktoren op de achtergrond hielp niet mee, waardoor velen zich niet verstaanbaar konden maken. Toch lukte het ook deze commissie om de OC’s juist te formuleren. Dus was het koppelen van IC’s en OC’s aan de beurt. Door een gebrek aan tijd werd de vergadering informeler en sneller. Via de voorzitter praten was niet meer nodig, maar scheldwoorden ging iets te ver. Terwijl de andere commissie al de speeches aan het verdelen was, was commissie ontwikkelingshulp de resolutie nog aan het opstellen. Met nog maar ruim 4 minuten te gaan werd de resolutie – met de nodige stress – ingeleverd. Dit had een groot applaus als gevolg. Helaas hadden ze te vroeg gejuicht want er was nog niet naar de spelling gekeken, dus is de resolutie alsnog iets te laat ingeleverd. Terwijl de leden van de commissie Landbouw al lang aan het shoppen of borrelen waren, was Ontwikkelingshulp de openingsspeech, contraspeech, slotspeech, en het voorlezen clausules nog aan het verdelen. Dit werd gedaan door middel van improvisatiespeeches. Toen ook zij eindelijk klaar waren, konden ze zich in de lokale snackbar bij de anderen voegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *