Interview met Jan Anthonie Bruijn

Door Joris Cloosterman en Joyce de JongeVandaag interviewde het pressteam van MEP 2019 Jan Anthonie Bruijn. Hij is sinds 2012 lid van de Eerste Kamer en sinds 2 Juli 2019 is hij daar de voorzitter van. We werden vriendelijk naar zijn kantoortje achter de zaal van de Eerste Kamer geleid. Al lopende vroegen we hem naar zijn ervaring met speeches en of hij dit nog steeds spannend vindt. Hierop zei hij dat zenuwen altijd aanwezig blijven en dat dit je ook meer energie geeft voor tijdens de speech. Speeches horen nu eenmaal bij het werk van meneer Bruijn.

Voorzitter zijn is overigens niet zijn enige baan; het is slechts een baan van twee en een halve dag in de week. Zijn baan als arts vindt hij hier goed mee te combineren. Het komt namelijk erg goed uit om met één been nog in de samenleving te staan als je discussieert over eventuele nieuwe wetten. Voorzitter zijn van de Eerste Kamer bestaat eigenlijk uit drie onderdelen: Je zit natuurlijk de (algemene) vergadering voor, leidt deze en zorgt ervoor dat alle kamerleden hun beurt goed kunnen doen. Daarnaast vertegenwoordig je de kamer waar je bij hoort. Je informeert en legt uit wat deze kamer inhoudt. Ten derde ben je ook nog verantwoordelijk voor alle mensen om de kamer heen. Er zijn diverse professionals die het ‘bedrijf’ runnen en dit moet natuurlijk ook worden georganiseerd. Deze drie punten zijn allemaal aan elkaar verbonden in het zijn van de voorzitter van de Eerste Kamer.

Meneer Bruijn had ook nog tips voor de jongere generatie, en dan in het speciaal voor de MEP’pers. Zo vertelde hij dat je altijd goed voorbereid naar de vergadering moet komen, dit maakt namelijk goed debatteren mogelijk. Lees je daarnaast niet alleen goed in in je onderwerp, maar ook in je tegenstander. Verder zei hij dat respect één van de belangrijkste punten in de Eerste Kamer is, omdat de leden hiervan meer maatschappelijk zijn ingesteld, in tegenstelling tot de Tweede Kamer, waar iedereen puur bezig is met politiek.

Al met al dus een boeiend interview met meneer Bruijn. Wij bedanken hem nogmaals namens de hele organisatie van het Model European Parliament voor zijn tijd en moeite.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *