Landenspeeches in de Eerste Kamer

Door Joris Cloosterman en Maaike Makkink
Een traditioneel onderdeel van de opening in de Eerste Kamer zijn de landenspeeches. Een deelnemer van elke delegatie mocht in ongeveer vier minuten over zijn of haar land vertellen. Hierdoor konden de andere deelnemers kennis maken met de deelnemende landen en standpunten van het land over de EU te horen krijgen. De landenspeeches waren in de eerste kamer. We willen de eerste kamer nog bedanken voor het zijn van gastheer vandaag.

Ambassadeur van Finland

Voordat de landen speeches gegeven werden, gaf de ambassadrice van Finland, Päivi Kaukoranta, ook nog een speech. Ze begon dapper in het Nederlands en ging daarna over op Engels. Ze ziet onderwijs als de fundatie van de Europese Unie. Onderwijs en training van de Europese Unie moeten de beste ter wereld worden. Over problemen als Brexit en migratie moet gepraat worden. We moeten ons willen richten op een veerkrachtige samenleving en op het transparant zijn om dichterbij elkaar te komen. Het MEP is een belangrijk evenement om dit al op jonge leeftijd te bereiken en ze bij de Europese Unie te betrekken.

Finland  – Safiyah Prins

De gedelegeerde van Finland, Safiyah Prins, begon de landen speeches. Wegens de aanwezigheid van de Finse ambassadeur gaf zij haar speech in het Engels. Finland is niet bang voor mislukkingen, integendeel zelfs, ze worden er gevierd. Verder zijn Finnen ook heel goed in het bij elkaar brengen van mensen, zoals in het Finse plaatsje Nokia is gebeurd. Finland is ook een heel divers land. Het is het land van duizend meren, maar ook duizend soorten mensen. Het land is er niet alleen voor haar eigen bewoners, maar voor iedereen. We willen iedereen geven wat ze nodig hebben, zoals onderwijs en gezondheidszorg. De wereld verandert, maar dat hoeft niet perse eng te zijn. De Europese Unie moet daarmee helpen, niet tegen houden.

Bulgarije – Sem Kroder

Bulgarije is een plaats van ontmoetingen van culturen en beschavingen. Het is een brug tussen oost en west. Ons land is nu al vijftien jaar lid van de Europese Unie, en heeft er veel van gekregen. Toch krijgen we ook steeds meer te maken met de gevolgen van migratie en hebben we geen natuurlijke groei. Hierdoor ontvolken steden en dorpen steeds verder. Bulgarije is een prachtig land. Kom daarom allemaal een keer langs en bezoek bijvoorbeeld de 378 kilometer aan stranden die het land telt langs de zwarte zee

Duitsland – Pieter Regoort

Duitsland is een land met veel geschiedenis. Het heeft niet veel nodig om chaos te veroorzaken in Europa, zoals in de Eerste en Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Maar het kan ook rust geven, bijvoorbeeld toen het IJzeren Gordijn viel en Europa haar rust weer had gevonden. Voor nu heeft Duitsland vooral de wens om te klimmen als land zijnde.

Frankrijk – Milan Raczewski

Je kent ons misschien wel van baguettes, Tour de France en croissants, maar ook van het nationalisme. Wij Fransen hebben al heel wat koningen en keizers afgezet. Na het afzetten van Napoleon Bonaparte, was de derde Franse Republiek een feit. Daarbij was het Franse motto, Liberté, égalité, fraternité, heel belangrijk. Fraternité, of te wel broederschap, speelt een grote rol. Wij maken ons samen sterk, tegen geweld en terrorisme. Liberté; Wij hebben altijd gevochten voor onze vrijheid, onder andere in de verlichting. En als laatste egalité, omdat iedereen voor ons gelijk is, zo zijn wij ook het tiende land dat homohuwelijk heeft gelegaliseerd.

Griekenland – Nassim Beladel

Als men aan Griekenland denkt, dan denkt men vaak aan de crisis. Zelfs na alle ontwikkelingen die Griekenland heeft doorgemaakt. Maar EU, moet een beeld van een land niet representatief zijn? Griekenland heeft namelijk zoveel meer te bieden. Zo ook de democratie, zonder dat zouden we hier allemaal niet zitten in de Eerste Kamer. Laten we stereotypen hier niet gebruiken, want alleen samen staan we sterk.

Italië – Jurre Huntelerslag

Sluit je ogen. Wat zei je? Ik zie groene dorpjes, hierin zitten mensen gezellig aan een lange tafel te eten. Verderop zie ik de Middellandse Zee. Dit is Italië. Het land van zon, zee en prachtige cultuur. Dit is waarom Italië zo geliefd is bij miljoenen vakantiegangers. Maar Italië heeft nog meer te bieden. Het heeft vele monumenten op de Unesco werelderfgoedlijst. De Italianen zijn erg verbonden. Dit slaat ook weer terug op de EU. Het zat zelfs bij de voorloper van de EU, die in 1958 is opgericht.

Kroatië – Femke van Balen

Kroaten zijn trots op hun land, met haar diverse en kleurrijke geschiedenis. De Europese Unie heeft veel gebracht op het gebied van de vrije markt, maar ook op het gebied van vrijheid. Daarvoor zijn we de Europese Unie heel dankbaar. Wij voelen dat we, ondanks de hechte samenwerking, nog steeds onze eigen identiteit kunnen behouden.

Letland – Job Mather

De Europese Unie is net een team en een team heeft tijd nodig om goed samen te kunnen werken. Misschien heeft u bij Letland een slecht beeld. Lange tijd heeft het deel van de Sovjet-Unie uitgemaakt. In deze tijd heeft het land hard geleden onder het harde regime van het communisme. Dus geef ons als speler van het team een tijd om goed samen te kunnen spelen.

Luxemburg – Aukje Land

Onze missie is blijven wie we zijn, terwijl we ons maximaal proberen aan te passen. Een beetje als een kameleon, in de jungle past die zich aan, maar verandert niet in een keer in een aap, en in de woestijn ook niet een kameel. We zijn een heel internationaal land, 50% heeft geen Luxemburgse nationaliteit. Iedereen is welkom, zolang je het maar goed achterlaat voor de toekomstige generatie. We zijn het op een na kleinste land, maar wel de vijfde op de lijst van de rijkste landen in de Europese Unie. Samen staan we sterk als Europese Unie, mede door de internationale samenwerking, maar we zijn ook blij met ons eigen land.

Malta – Franka Tetteroo

De Europese Unie is geven en nemen. Wat kan Malta ons geven? Malta heeft een rijke cultuur. Het is een gezellig eiland. Zelfs een deel van de beroemde Odyssee speelt zich hier af. Maar er is ook nemen. Malta wil graag minder vluchtelingen. Deze zijn er veel te veel op ons kleine eiland. Malta mag dan klein zijn, de waarde voor de EU is groot.

Nederland – Wout Trox

Bij Nederland denk je snel aan tulpen, molens, klompen en tikkies sturen van dertig cent. Maar het is ook het land van diversiteit en vrijheid. Met onze nuchterheid bereiken we veel op een korte termijn. Dit schrikt toeristen soms af, maar dit maken we goed met onze kneuterigheid. Als Nederland een belangrijke sportwedstrijd heeft, dan kleurt ons hele land oranje. “God created the world, but the Dutch created The Netherlands.”

Polen – Lex van den Brand

De republiek van Polen is sinds 2004 lid van de Europese Unie. We willen als Polen meer exporteren. Polen heeft enorme tegenslagen gehad: moorden, oorlogen en verbanningen. Maar wij zijn een veerkrachtig volk. Ook zijn we trots op onze gewoonten, tradities en natuurlijk Marie Curie. Want ja, zij is Pools.

Slovenië – Gijs van der Woude

Slovenië kent vele eigen gebruiken en eigenschappen, zoals drie Euromunten, tienduizend grotten en de vele imkers. De meeste toeristen komen naar ons prachtige land om te skiën en we hebben dan ook de goedkoopste resorts. Geschiedenis is belangrijk voor Slowaken. We zijn erg blij met het een vallen van Joegoslavië en het worden van een onafhankelijke staat. Kom naar ons mooie land en voel de magie van Slovenië.

Spanje – Bor Bennik

Het land van paella, costa, stierenvechten en nog vele zelf in te vullen gewoontes. Spanje is mijn lievelingsland, het is iedereen zijn lievelingsland. Helaas zijn we economisch gezien niet het meest stabiel. We zijn echter ook het land van een unieke cultuur. Zo is de siësta onvervangbaar. “Buenos Días”.

Tsjechië – Johanne Boor 

Vrijheid, democratie en vrede. Dat zijn niet alleen kernwaarden van de Europese Unie, maar ook van Tsjechië. De democratie is kwetsbaar. We moeten het nu verdedigen en in de toekomst. Het is belangrijk dat de Europese Unie aan haar waarden vast blijft houden. Tsjechen kennen nog bijna allemaal de tijd van onderdrukking. Daarin luisterde de overheid niet naar haar burgers, maar alleen naar zichzelf.

Zweden – Sinne van der Ploeg

Wij hebben in 2006 Spotify uitgevonden. We hebben Volvo, Ikea en nog vele andere grootse dingen ontwikkeld. Wij zijn optimisten. Zo bestaat er geen slecht weer, alleen onjuiste kleding. We zijn een groen land, aangezien 57,2% van onze stroom groene energie is. Maar van alle ontwikkelingen is ABBA misschien nog wel het mooist. ABBA heeft de muziekwereld veroverd en hier zijn wij trots op. Zweden is als een cake, maar we hebben de Europese Unie nodig, zoals iedere cake een oven nodig heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *