Algemene vergadering ECON

Door Homme Grotenhuis

Commissie Econ is klaar met bedrijven die structureel belastingfraude plegen en dat wat zwart was, wit wassen. Een commissielid pleit voor de resolutie door middel van een voorspeech waarin Zwitserland als het belastingparadijs wordt bestempeld. Als een lidstaat niet open wil zijn over haar belastinggegevens, even goede vrienden, maar de lidstaat wordt wel per direct op de blacklist gezet.

Een amendement wordt ingebracht waarin clausule 6 volledig geschrapt wordt. Na discussie of iets soortgelijks al eerder is ingevoerd en dus ook de legitimiteit van het nieuwe plan, is het amendement verworpen met 60 stemmen voor en 80 stemmen tegen.

Tijdens de voorspeech worden alle OC’s geprezen en commissie ECON wordt vooral bewonderd door haar waterdichte aanpak zonder veel subsidies. De tegenspeech benadrukt daarentegen dat de organen op dit moment niet werken naar behoren. Ook wordt de onafhankelijkheid van beide organen in twijfel getrokken, aangezien deze worden geacht samen te werken in de resolutie. De uitbreiding van de organen werd als onduidelijk bestempeld en ook de bronnen werden in twijfel getrokken.

Na een vraag uit de zaal over de aantrekkingskracht van een open Europees belastingregister, wordt er door de commissie benadrukt dat landen informatie kunnen uitwisselen en als een land of instantie niet mee wil doen, men op de blacklist staat. Ook wordt er een punt gemaakt vanuit de zaal dat lidstaten hun belasting voor bedrijven laag houden zodat deze in het land zullen vestigen. Door middel van sancties voor bedrijven en landen wil de commissie dit verhelpen. Men vraagt zich ook af waarom het orgaan Olaf, wat niet naar behoren functioneert, niet wordt vervangen. Volgens de commissie is het veranderen en behouden van Olaf simpelweg handiger omdat er dan geen kostbare tijd verloren gaat.

In de eindspeech van de commissie wordt benoemd dat men 2 zekerheden heeft in het leven. De dood en belastingen. Men ontkomt er niet aan en het is aan de EU om de belastingheffing te handhaven.

Helaas is de resolutie met 61 stemmen voor, 62 stemmen tegen en 17 onthoudingen niet aangenomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *