Algemene vergadering CULT

Door Joyce de Jonge

De commissie neemt plaats en de plenaire zitting begint. De OC’s worden voorgelezen en speeches worden gehouden. Het amendement om Operative Clause 8 te schrappen wordt afgewezen en na een reactie van de commissie begint het open debat. Tientallen bordjes gaan de lucht in, smekend om gekozen te worden door de voorzitter. Zegt dit iets over hoe sterk de resolutie van de commissie CULT is? Of bewijst het alleen dat alle MEP deelnemers enorm gedreven zijn en elk mogelijk zwak punt als hyena’s aanvallen?

Punten en vragen als “Er wordt enkel rekening gehouden met jongeren in de resolutie”, “Heeft de commissie bij het opstellen van de resolutie rekening gehouden met landen die niet zo positief zijn over de Europese Unie” en “Hoe moeten wij deze resolutie serieus nemen als de commissie het vraagstuk niet eens beantwoord?” worden behandeld en door de commissie weerlegd.

Een erg opmerkelijk punt was dat van Slovenië. De gedelegeerde stelde dat het bezoeken van andere Europese lidstaten helemaal niet zou zorgen voor meer Europese verbondenheid. In de resolutie van de commissie staan diverse OC’s om een sterker gevoel van verbondenheid te creëren tussen de burgers en de EU. Als voorbeeld gebruikte de gedelegeerde het wel bekende vakantieland Spanje. Hij stelde dat hij zich niet verbonden met het land zou voelen, als hij lekker op een terrasje stierenballen zat te eten als een echte local.

Het debat wordt afgesloten en de commissie houdt haar eindspeech. Vervolgens is het aan de delegaties om te stemmen. Met 73 stemmen tegen wordt de resolutie echter niet aangenomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *