Algemene vergadering FEMM

Door Maaike Makkink en Joris Cloosterman

Vrijdagmiddag was het dan eindelijk zover voor de commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid, oftewel commissie FEMM. Als allerlaatste was hun commissie dan eindelijk aan de beurt.

Er waren geen tekstuele wijzigingen dus kon er gelijk worden begonnen met het voorlezen van de OC’s. Vervolgens kwam de voorspeech uit de commissie waarin vooral werd gehamerd op meer respect en tolerantie voor de LHBT+ gemeenschap. Helaas is er nog steeds sprake van geweld tegen deze groep. De commissie is van mening dat homohuwelijken en adopties door LHBT+ stellen makkelijker en sneller moeten kunnen plaatsvinden. De huidige gendernormen passen niet bij de huidige mindset in de samenleving. 

Dan wordt het debat even onderbroken door de woordvoerder van onderwijs en cultuur van GroenLinks Lisa Westerveld. Ze spreekt over de actualiteit van dit onderwerp en over de klimaatmars. Vervolgens vertelt en vraagt ze om meer jongerenparticipatie in de politiek. Na een vragenrondje gaat het debat weer verder met een voorspeech van Griekenland. 

Ze sluiten zich bij de commissie aan dat het niet meer zou mogen dat in 2019 mensen worden aangevallen wegens hun seksualiteit en gender. Malta komt met een tegenspeech waarin ze uiteenzetten dat de maatregelen van FEMM niet zijn gericht op de desbetreffende jongeren, maar alleen op ‘normale’ mensen. Je verhoogt de emancipatie niet door positieve discriminatie. Malta mist in de resolutie persoonlijke aandacht. De commissie snapt Malta’s punt gedeeltelijk, maar wijst hen erop dat niks doen al helemaal geen optie is. ‘Als de EU moeten we een team vormen om dit aan te pakken’. 

Om 16:10 is het dan tijd voor het laatste open debat van het MEP 2019. Er worden veel punten ingebracht waaronder dat de soevereiniteit van landen door deze resolutie worden aangetast. Hierover worden de europarlementariërs het niet eens. Daarom gaat de voorzitter door naar het volgende punt over schadelijke homogenezing. Iedereen is zich van deze problematiek bewust maar over de oplossingen verschillen de meningen. En hoe zorg je ervoor dat de mensenrechten niet worden geschonden? Na een laatste verduidelijking over de zwaardere straffen uit de resolutie wordt het open debat gesloten.

Na een erg sterke eindspeech van de commissie waarvan de kern is dat de LHTB+ community ook mensen zijn is het tijd voor de stemming. De resolutie van FEMM wordt aangenomen met 81 stemmen voor, 40 tegen en 19 onthoudingen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *