Discussiëren in de plaspauze – INTA dag 1

Door Beau Semil en Emma Heinsman

Netjes gekleed arriveerden maandagochtend twaalf net geklede delegatieleden bij het Provinciehuis in Arnhem. Dit is het gebouw waar MEP de voorgaande jaren ook is gehouden en het betreden van het gebouw bracht dan ook herinneringen van vorig jaar naar boven. Met wat nostalgie was de groep helemaal klaar voor de aangepaste MEP-week!

Het Provinciehuis, gelegen aan het Marktplein, bracht de deelnemers vanwege zijn uiterlijk en functie in een extra officiële sfeer. Vorig jaar vonden de commissievergaderingen plaats op allerlei verschillende locaties in Arnhem en kwamen de MEP’pers de laatste drie dagen samen in het Provinciehuis. Dit jaar zal de Duitse delegatie vier dagen in het Provinciehuis vergaderen en één dag in het Rozet: de bibliotheek in Arnhem.

De commissie was al druk bezig met vergaderen toen de journalisten de zaal binnenkwamen. Vandaag zouden ze beginnen met het schrijven van een resolutie bij hun vraagstuk over Internationale Handel (INTA). Het bord stond al snel vol met IC’s, maar het bleek toch lastig om hieruit enkele bondige punten van te maken, aangezien er veel onenigheden waren. Dat krijg je als je met allemaal verschillende mensen bij elkaar zit. Er werd lang en heftig gediscussieerd over de IC’s; door sommigen wat feller dan door anderen. Na enkele aanpassingen lukte het om de neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Om 13:00 werd het discussiëren even gestaakt en was het tijd om te lunchen. Omdat de commissie te gast is in het Provinciehuis was het extra belangrijk om rekening te houden de corona regels. Dit betekende dat er netjes 1,5m afstand werd houden, ook voor de deelnemers onder de achttien. Verder werd er ook tijdens het eten veel gesproken over de IC’s en andere politieke zaken. Zo werd bijvoorbeeld gefantaseerd over de werkwijze van de commissie Rechten van de Vrouw en Gendergelijkheid. Wat nou als er binnen die commissie iemand tegen vrouwenrechten of gendergelijkheid is? Er werd geconcludeerd dat er dan een hele interessante discussie zou ontstaan. 

In de middag kwam delegatieleider Daphne Beemers met wat aanpassingen binnen de commissievergadering: voortaan zal er via de voorzitter worden gesproken en zal iedereen elkaar met ‘u’ aanspreken, zoals dat normaliter ook wordt gedaan tijdens het MEP. 

Tegen het eind van de vergadering werd er lang gediscussieerd over één punt, waar zelfs in de plaspauze op door werd gegaan. Uiteindelijk is besloten er morgen op terug te komen, zodat iedereen thuis de tijd heeft om research te doen. 

De laatste twee uren werden besteed aan het correct formuleren van de IC’s voor in de resolutie, zodat er morgen genoeg tijd zou zijn voor de OC’s. Hier kon de commissie gelukkig nog een begin aan maken, waardoor al snel het woord ‘orgaan’ viel. Léon van der Zee benoemde een klassieke MEP grap en koos voor de lever. 

Doordat er tussendoor vol enthousiasme plannen werden gemaakt voor na de vergadering – waaronder een slaapfeestje in het Provinciehuis – werd het sneller 17:00 dan verwacht en kregen de Gelderse parlementariërs extra huiswerk mee, aangezien de volgende dag de expert langs zou komen. Hier moesten nog vragen voor worden bedacht. Chiel Tannemaat kwam met het plan om alle IC’s voor te leggen aan de expert, zodat de commissie op elk debatpunt “dit is onderbouwd door een expert.” kan antwoorden. Heel slim bedacht, maar veel medestanders had Chiel niet. De expert is er namelijk ook om te vertellen wat ze doet, hoe ze in het Europese Parlement is gekomen en wat er allemaal gaande is binnen dit Parlement. 

Na het maken van een groepsfoto in de lobby van het Provinciehuis ging iedereen richting huis of richting de McDonalds, vol ideeën, inspiratie en praatjes. Op naar de tweede commissievergadering!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *