Opstellen IC’s onderbroken voor een spoedcursus Russisch – AFCO dag 1

Door Guusje van Ravenstein

Na een geslaagde teambuilding op zondag waren de deelnemers van de delegatie Frankrijk er helemaal klaar voor om als een goedlopende commissie aan de slag te gaan. Een voor een verschenen de delegatieleden bij het ontbijt, vol energie en motivatie om te discussiëren over het vraagstuk. De commissievergaderingen van AFCO vinden maandag en dinsdag plaatst in het Gouvernement van Maastricht; een gebouw wat een rijke Europese historie toebehoort. Met de jongens in pak en de meisjes op hakken zag het eruit het alsof de deelnemers hier echt thuishoorden. Nadat de deelnemers en hun laptops geïnstalleerd waren, kon de eerste commissievergadering van start gaan. 

Voordat de commissie begon aan het vraagstuk maakte de deelnemers samen een schets van de ideale mepper, want welke kwaliteiten heeft deze nou werkelijk? En welke kwaliteiten bezitten de deelnemers zelf al? Toen de leden daar eenmaal uit waren en iedereen wist aan welke punten ze nog konden werken, werd er met een kritische blik gekeken naar de gevaren voor de toekomst van de Europese Unie. De eerste stap die ondernomen werd, was kijken naar hoe andere landen buiten Frankrijk hier in staan. Dit is belangrijk om niet alleen een goede resolutie op te stellen voor Frankrijk, maar ook een resolutie die past bij de andere landen; Frankrijk is immers niet het enige lid van de EU. Een groeiend gevoel van euroscepsis onder burgers is een van de gevaren die de commissie behandeld. Ze bespraken onder andere, dat dit komt doordat een groot deel van de jeugd het gevoel heeft dat de EU ver van hun af staat, al horen de commissieleden hier zelf natuurlijk niet bij. 

Na de plaspauze was het lastig om weer in de formele sfeer te komen. De deelnemers moesten snel schakelen van fotoshoots en lachend vragenlijsten invullen, naar elkaar aanspreken met ‘gedelegeerde’ en via de voorzitter spreken. De sfeer werd weer serieus en formeel. Het opstellen van de IC’s verliep vlot. Na een welverdiende lunchpauze was het tijd voor het gesprek met de expert over de Europese Unie: mevrouw van Keulen. Zij heeft onder andere als EU adviseur bij de tweede kamer gewerkt en had genoeg interessante informatie om te delen. In een ander artikel is meer over dit interview terug te vinden.

Een frisse blik op de problemen waar de commissie tegenaan liep, zorgde voor nieuwe stof tot nadenken. Voordat het debat hervat kon worden was het hoogtijd voor een energizer. Net als in de andere provincies vond ook in het gouvernement van Maastricht een moo-off plaatst. De bedoeling is dat twee deelnemers om de beurt een koe nadoen, maar de tegenstander mag niet lachen. Alhoewel dit hopeloos mislukte, is het te hopen dat de commissie tijdens de speeches en het lobbyen wel in staat is haar lach in te houden.

Hierna brak het debat weer los. Naast het bespreken van nieuwe discussiepunten werd er geklaagd over het onleesbare handschrift van voorzitter Viggo, de kou (ondanks dat het buiten 25 graden was), en het feit dat het stopwoord ‘zeg maar’ favoriet was bij commissievoorzitter Viggo. Het opstellen van de IC’s werd onderbroken door een spoedcursus Russisch van Nikkita, waar onder andere het zinnetje ты толстый (ty tolstyy, jij bent dik) werd geleerd. Dat de commissie AFCO toch hard had gewerkt, werd duidelijk toen de IC’s al vóór 16:00 uur klaar waren. Hierdoor was er ruim genoeg tijd om alvast de speeches te verdelen. ‘Met Bert en Ernie als president is het volk meer een eenheid’ klonk het uit de mond van deelneemster Daphne. Dit viel blijkbaar goed in de smaak bij de commissieleden, want Daphne is de uitverkorene om aankomende woensdag de resolutiepitch te geven.

De dag werd afgesloten met een lekker diner waar de deelnemers het als echte meppers niet konden laten om nog meer te debatteren. Dit keer niet over het vraagstuk, maar over de vraag wat beter is: Duo Penotti of Nutella. Hopelijk heeft de commissie van deze luchtige discussie genoten, want morgen staat er weer een drukke planning vol met commissievergaderingen op het programma. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *