Voor op schema: alvast brainstormen over OC’s – IMCO dag 1

Door Noor van Jaarsveld

Wat is een betere manier om de dag te beginnen dan met een aantal MEP memes? Zo begon de commissie IMCO de maandagochtend.

In verband met het coronavirus was er besloten om de vergadering vandaag via Zoom te doen. Dit zorgde ervoor dat een aantal deelnemers al gelijk tegen problemen met de verbinding aanliepen. Na een chaotische start zijn de regels van het online vergaderen doorgenomen en een aantal herinneringen opgehaald van regionaal. Daarna moesten de deelnemers verder met het reflectie traject dat gisteren is gestart. Iedereen moest iets zeggen waarin hij of zij goed was én iets waar hij of zij nog moeite mee heeft. Alle deelnemers hebben elkaar tips gegeven over hoe ze deze dingen zouden kunnen oplossen. Met een aantal steekwoorden is beschreven wat de eigenschappen van een goede MEP’per zijn.

Na de zelfreflectie is de commissie gestart met de IC’s van het vraagstuk. Er is veel gedebatteerd en gestemd over welke IC’s nou wel of niet relevant zijn voor het opstellen van de resolutie. Kort nadat de commissie was begonnen met de IC’s, moesten er vragen voor de expert worden besproken. De expert van de IMCO commissie was hoogleraar Charlotte Pavillon. Zij heeft consumenten wet, verbintenissenrecht en Europees privaatrecht gestudeerd. De commissieleden hebben de kans gehad om veel inhoudelijke vragen te stellen waardoor problemen waar ze tegen aan liepen bij het opstellen van de IC’s opgelost konden worden. Het gesprek met de expert heeft de commissie uiteindelijk goed verder geholpen. Al snel konden de commissieleden beginnen met het samenvoegen van de IC’s.

Om 13 uur was het tijd voor de lunch in een informele setting. Ieder kreeg de tijd om de benen even te strekken en wat te eten. Toen iedereen was uitgegeten was het tijd voor een energizer: two truths and one lie. Hierbij zijn allerlei leuke en grappige leugens bedacht en heeft de commissie elkaar nog beter leren kennen. Daarna gingen ze weer terug naar de formele setting om verder te gaan met het samenvoegen van de IC’s. Om de IC’s te formuleren en goed samen te voegen werden er duo’s gemaakt in de commissie die in breakout-rooms gingen vergaderen. Dit ging helaas niet zonder slag of stoot, want niemand wist hoe dit eigenlijk werkte. Uiteindelijk heeft de voorzitter een video op youtube opgezocht over hoe dit moest. Maar toen ook dat niet hielp, moesten de duo’s het overleg telefonisch voortzetten. Een kwartiertje later was iedereen klaar en werden de IC’s besproken en aangenomen of afgewezen.

Aan het eind van de dag waren bijna alle IC’s af en is het brainstormen over de OC’s gestart. De commissieleden hebben allemaal hard gewerkt en hebben daarom zeker wat rust verdiend. Toch zullen ze thuis nog even door moeten werken om alvast een aantal OC’s te bedenken. De commissie heeft een drukke, maar erg goede start gemaakt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *