Een interview met MEP’ers Maddy en Joep

Door Noor van Jaarsveld


Maddy Batelaan:

Hoe vind je het om mee te mogen doen aan MEP Nationaal?

Gaaf! Ik was heel blij toen ik door was. Het is heel leuk om met ambitieuze mensen, die veel onderzoek doen, samen te werken en een kans te hebben om te kijken in een wereld die iets verder gaat dan de middelbare school.

Hoe gaat het met de resolutie? 

Goed! We zijn een beetje te veel aan het mierenneuken en zitten erg lang op één punt. Of dit een teken is van duidelijk willen hebben wat we willen of goed verzekerd zijn tijdens het plenair debat weet ik niet. Het gaat best langzaam, maar wel concreet, consequent en heel precies.

Wat vind je van het online werken in verband met corona?

Online werken vind ik echt niet fijn, alleen dat ik vanuit huis kan werken. Ik vind het normaal juist fijn om alles makkelijk samen te kunnen doen en ik heb het gevoel dat online je alles alleen moet doen.

Heb je je goed genoeg voorbereid?

Ik denk van wel. Voor regionaal was ik naar de ambassade van Ierland gegaan ter voorbereiding, wat wel heel leuk was. Nu heb ik me juist goed ingelezen over hoe Oostenrijk in de wereld en Europese economie staat. Ik ben van plan daar vandaag goed gebruik van te maken.

Wat vind je van de dynamiek in de groep?

Ik denk dat we genoeg mensen hebben die heel vocaal zijn. Maar ze worden ook goed afgewisseld door mensen die meer afwachten en nadenken. Ik denk dat het belangrijk is in een groep afwisseling tussen deze twee soorten mensen te hebben.

Is er een doel dat je graag wilt bereiken deze week?

Ik wil graag leren debatteren zonder mijn eigen menig door te laten schijnen.


Joep Lahaije

Hoe vind je het om mee te mogen doen aan MEP Nationaal?

Interessant. Ik ben altijd enthousiast over alles en ik doe iets te veel, al zeg ik het zelf. Ik vind MEP Nationaal weer een leuke kans om mezelf te kunnen verbreden.

Hoe gaat het met de resolutie? 

Het ene punt doen we vijftien minuten over, het andere punt doen we ruim negentig minuten over, dus het ligt er heel erg aan hoe de stemming van de commissieleden is. Je weet pas echt of het goed is gegaan met je resolutie bij het plenaire debat.

Wat vind je van het online werken in verband met corona?

Ontzettend irritant en saai. MEP is sowieso leuk, maar online was jammer. Om acht uur lang te Zoomen vind ik minder dan acht uur in het echt met elkaar te vergaderen.

Heb je je goed genoeg voorbereid?

Ik heb achtendertig pagina’s uitgeprint over het onderwerp. Dus ik denk dat ik me wel goed genoeg heb voorbereid.

Wat vind je van de dynamiek in de groep?

Echt geweldig! Ik vind de mensen leuk en het is een interessante groep. In tegenstelling tot bij regionaal, heb je hier allemaal mensen die het voortouw nemen. Iedereen vult elkaar wel een beetje aan. Soms zijn er wel discussies van een half uur, over een punt dat eigenlijk geen nut heeft, wat wel een beetje dom is. Maar ik denk wel dat we een goed team zijn.

Is er een doel dat je graag wilt bereiken deze week?

Nee, eigenlijk niet. Ik ben hier omdat ik het leuk vind en ik wil laten zien wat ik kan. Mijn enige doel is lol hebben. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *