Een interview met mevrouw van Keulen: ‘Europees beleid als rode draad in carrière’

Door Guusje van Ravenstein

De commissie AFCO zat zelf bomvol inspiratie en ideeën om hun – toch wel lastige – vraagstuk op te lossen, echter is het moeilijk een toepasselijke, effectieve oplossing te verzinnen. Het was dus een hele eer en hulp voor de commissie dat ze de mogelijkheid hadden om te overleggen met een expert, dr. M. van Keulen. Mevrouw van Keulen is de ideale persoon om de vragen over het vraagstuk van de commissie te beantwoorden. De vragen zijn vooral gefocust op de negatieve kijk en de toekomst van de EU. Van Keulen is onder andere werkzaam geweest als griffier Europese zaken bij de tweede kamer en als adviseur Europa bij enkele overheidsinstellingen. Europees beleid loopt dus als een rode draad door haar carrière.

Ondanks dat de deelnemers geen vragen hadden voorbereid verliep het gesprek vlot. De vragen bleven komen en waren van een hoog niveau. ‘Goede vraag’, zei van Keulen dan ook vaak. Ze wees de commissie onder andere op het nut van referenda. Een referendum is een impuls voor de burgers om zich te gaan informeren en zorgt ervoor dat de Europese politiek een meer besproken onderwerp wordt. Er is door de commissieleden goed naar deze wijze woorden van Mevrouw van Keulen geluisterd; referenda maken deel uit van de oplossingen die ze bedacht hebben. 

Via Zoom deelde van Keulen ook een aantal powerpoint slides die haar antwoorden verduidelijkte. Zo was er een slide met ‘Europa jargon’ die de deelnemers het beste konden vermijden om een toegankelijk resolutie op te stellen. De commissieleden stelde ook een vraag over het gevaar van desinformatie, een veelbesproken onderwerp deze conferentie. Mevrouw van Keulen duidde dit aan als een geopolitiek vraagstuk wat lastig op te lossen valt. Veel desinformatie wordt namelijk verspreid door Rusland of China, vertelde ze. Als Europese Unie is het lastig om deze landen hierop aan te spreken aangezien de meeste landen belangen hebben bij een goede relatie met deze grootmachten. 

Ze liet ook een aantal krantenkoppen zien waarin gesproken werd over Brussel. ‘Brussel’ doet dit en ‘Brussel’ doet dat. Van Keulen legde uit dat op deze manier de Europese Unie veel negativiteit over zich heen krijgt. Een andere woordkeuze zou beter zijn voor de EU, bijvoorbeeld ‘afgevaardigden van de delegaties’. 

Daarnaast wees mevrouw van Keulen de commissie op het belang van MEP en andere uitwisselingsprogramma´s, zoals Erasmus+. Betrokkenheid van burgers is belangrijk om de negatieve kijk op de EU te verminderen en meer ‘Brexits’ te vermijden. Dit begint al bij jongeren. 

De andere kijk van mevrouw van Keulen op problemen heeft zeker de resolutie van de commissie geïnspireerd en de deelnemers verder geholpen. De commissie AFCO is mevrouw van Keulen erg dankbaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *