‘Het is alweer unaniem, wat een team!’ – JURI dag 1

Door Frouke van Dam en Grace Vincent

Het provinciehuis van Utrecht: de plek met de lekkerste automaat koffie en chocolademelk en een glazen lift die tot ver boven de prachtige stad reikt. Ook is deze plek het decor voor de commissie JURI. Er werd plaats genomen in de Statenzaal, die gekenmerkt wordt door de houten bankjes, microfoontjes – die het vaker niet dan wel doen- en een portret van Willem-Alexander dat je vanaf de muur aanstaart.

Als de regels herhaald zijn en iedereen het onderwerp snapt – wat nog vrij lang duurde – begint MEP dan echt. In deze commissie staat een juridische zaak centraal; het is een vraagstuk dat gaat over de Trias Politica, de artikel 7 procedure en de rechtstaten binnen de EU. Een pittig onderwerp, al kan dat de pret niet drukken. De dag begint dan ook in informele sfeer, waarin voldoende reflectievragen gesteld worden. De ideale mepper wordt omschreven en de verwachtingen worden uitgesproken. Zelfs de jongen die iedereen tijdens de provinciale conferentie voor ‘mierenneukers’ uitmaakte, zegt nu dat het misschien wel iets beleefder kan.

Dat beleefd zijn lukt zeker. Tijdens de formele vergadering spreekt iedereen keurig via de voorzitter en met meneer en mevrouw. Na het interview met de expert komt ook het tempo er goed in. Binnen mum van tijd heeft de commissie maar liefst 40 IC’s opgesteld. Het samenvoegen blijkt wel een iets groter probleem te zijn, zeker als er meer dan 5 IC’s tegelijk besproken worden. Als de energie weg begint te zakken stellen de voorzitters een steen-papier-schaar-toernooi voor. En het werkt! Na de spannende strijd lukt het de commissieleden ook om weer formeel en geconcentreerd aan de slag te gaan. Echte debatten komen alleen niet op gang. Slechts één keer is er sprake van een gelijke stemming. Discussies gaan over generaliserende termen als ‘Oost-Europa’ of over vrijheid van meningsuiting, maar vaak is de stemming zo eensgezind als het maar kan. “Spannend,” schrijft voorzitter Lucas dan ook op het bord als het weer eens unaniem dreigt te worden. Dat de commissieleden allemaal hetzelfde land vertegenwoordigen kan hier een oorzaak van zijn, maar ook lijken sommige parlementariërs stiekem onderling met elkaar te overleggen. Voorzitter Sophie vat het dan ook samen met: “Het is alweer unaniem, wat een team!”

Een team: dat is de commissie JURI zeker. Beleefd tijdens de vergaderingen. Rappend en pianospelend tijdens de pauzes. Hoewel de commissie nu al iets achterloopt door alle IC’s, steen-papier-schaar potjes en pitchwedstrijden, zit de sfeer er zeker in en belooft deze eerste dag veel goeds voor de komende week!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *