‘Tussen de rumoerigheid zaten veel goede IC’s en OC’s’ – TRAN dag 1 & 2

Door Nienke Wedda en Isis van der Horst

“Goedemorgen en van harte welkom bij jullie eerste commissievergadering van MEP nationaal”, luidde het maandag 21 september om half 10 ‘s ochtends door een zaal in het cultuurcentrum de Oosterpoort. De deelnemers van de commissie TRAN konden eindelijk bij elkaar komen om te vergaderen over hun vraagstuk. De voorzitters begonnen met een korte inleiding, waarna al snel de eerste activiteit van de dag volgde: de Belbin test. Hier kwamen de deelnemers erachter welke groepsrol zij hebben. Uit de resultaten bleek dat er een heleboel ‘bedrijfsmannen’ in de commissie TRAN zitten. Daarnaast zijn er veel mensen die makkelijke praters zijn en graag het eerste woord willen hebben.

Nadat de resultaten van de test waren besproken gingen de voorzitters snel over naar een Zoom meeting met twee experts. Als leuke introductie voor de komende week kregen de deelnemers de unieke kans om vragen te stellen aan experts op het gebied van transport in de Europese Unie. Ben je benieuwd naar wie dit waren en hoe het interview was? Klik dan hier.

Toen de meeting afgelopen was, kregen alle deelnemers een lunch. Iedereen ontving zijn eigen lunchbox met broodjes, een appel, drinken en een lekker chocolaatje. Omdat er nog veel gedaan moest worden, gingen de deelnemers na de pauze weer snel verder met brainstormen over de IC’s van het vraagstuk. Ontzettend veel onderwerpen omtrent duurzaam transport kwamen aan bod. Er werd gesproken over de reistijden, de capaciteit van openbare vervoermiddelen en de technische problemen. Maar ook werd genoemd dat het reizen met de trein niet aantrekkelijk is en dat het treinverkeer gestimuleerd moet worden. Alle deelnemers staken hun vingers in de lucht om ideeën aan te kaarten, terwijl de voorzitters alles noteerden.

Na de brainstorm was het tijd voor het echte werk: het opstellen van de daadwerkelijke IC’s. De hele middag werd er flink gediscussieerd, maar uiteindelijk is er een mooie basis gemaakt. Hoewel er net pauze was geweest, hadden bepaalde deelnemers toch nog zin in een lekker kopje koffie. Toen er een doodse stilte viel, was enkel het gedrup van het koffieapparaat nog te horen. De voorzitters vonden dit helaas minder leuk en vanaf dat moment was het duidelijk dat koffie slechts bedoeld was voor de koffiepauzes.

Na het koffie fiasco werkte iedereen weer hard door. Op het einde van de middag was er nog sprake van tijdnood. De deelnemers waren moe en goed focussen was lastig voor sommigen. Gelukkig hebben de voorzitters Jannah en Emma iedereen goed scherp weten te houden. 

De volgende ochtend werd er gelijk weer hard aan de bak gegaan. Gisteren bleek dat de commissie vol makkelijke praters zit, dus de huisregels werden nog een keertje extra herhaald. De IC’s zijn nog een keer goed doorgenomen en de puntjes werden op de i gezet. Nadat de woordkeuze en de volgorde van de IC’s perfect waren, zijn de deelnemers snel doorgegaan naar het volgende onderdeel. Samen hebben ze van de brainstorm voor de OC’s een woordweb gemaakt, waarna de ideeën werden samengevoegd. Ook was er ruimte om een grappig filmpje van Arjen Lubach over rekeningrijden te kijken.

Na de lunch begon de commissie met het formuleren van OC’s. Dit deden ze in groepjes van twee, zodat het proces iets sneller zou verlopen. De resterende uren hebben ze constant afgewisseld tussen het werken in groepjes of centraal werken. Er is veel gedebatteerd over voetnoten, appendices en formuleringen. Na nog even te zwoegen en de puntjes op de i te zetten was het om 16:13 eindelijk zover: de resolutie was af. Als laatste heeft meneer Wouters de landenspeech gegeven die hij op woensdag aan de rest van de commissies gaat laten horen.

De afgelopen twee dagen heeft de commissie dus hard gewerkt. Toch zijn beide journalisten het er over eens dat alles een stuk efficiënter had kunnen lopen. De vergaderingen waren vrij onrustig, wat vrij logisch is als je in acht neemt dat de commissie bestaat uit negentien deelnemers. Hierdoor ging het opstellen van de resolutie erg langzaam, waardoor er in de laatste twee uur nog negen van de twaalf OC’s moesten worden geformuleerd. Tussen de rumoerigheid zaten natuurlijk ook een heleboel goede ideeën voor IC’s en OC’s. Daarnaast was er natuurlijk heel veel gezelligheid, wat vooral van pas kwam in de pauzes en bij de etentjes. 

Na wat over en weer contact tussen de journalisten werd de conclusie getrokken dat commissie TRAN niet de enige was die achter liep op de planning. Het lag dus niet alleen aan de grootte van de commissie, maar ook aan het feit dat TRAN en de andere commissies te veel ingingen op details. Het woord ‘buitensporig’ is voor ongeveer een kwartier besproken en ook is er vrij lang gepraat over het wel of niet opnemen van Europese koloniën in de resolutie. Dit zijn nog maar twee voorbeelden van dingen waar onnodig lang over is doorgegaan. In principe is dit helemaal geen slechte eigenschap, omdat goed en duidelijk taalgebruik een belangrijk aspect is bij het opstellen van een mooie resolutie. Echter toen binnendrong dat er nog een hoop te doen was, ging de commissie wel veel gestructureerder aan het werk en bleven ze minder lang op details inhakken. 

Kortom de eerste twee dagen waren geslaagd. Het ging met ups en downs, maar uiteindelijk is er door de commissie een complete resolutie neergezet. Er is veel gediscussieerd en gedebatteerd, maar ook veel gelachen. De deelnemers hebben ontzettend hard gewerkt en mogen zeker trots zijn op zichzelf!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *