Viva la France – AFCO dag 2

Door Guusje Ravenstein

Diep in het zuiden van Nederland vinden de commissievergaderingen van de Franse delegatie deze week plaats. Frankrijk had niet beter bij een provincie kunnen passen dan Limburg. Met een schijnende zon en een heuvelig landschap wanen de deelnemers zich net in Frankrijk. Ook het dialect wat in Maastricht gesproken wordt, helpt de deelnemers zich in te leven in het land van hun delegatie. Het dialect wat gesproken wordt in Maastricht is namelijk beïnvloedt door de Franse geschiedenis van de stad en bevat veel Franse leenwoorden. Daarbij past het land ook bij de delegatieleden zelf; bij het ontbijt in hostel wordt namelijk elke dag vele croissantjes naar binnen gepropt. 

Om zich nog meer verbonden te voelen met Frankrijk werd gisteren de Franse kennis van de delegatieleden getest. Nora en Jasmijn kregen de vraag om te schatten hoeveel stokbroden daar per jaar gegeten worden. Na wat giechel en een eerste antwoord van ‘een paar miljoen’, werd het definitieve antwoord van 8 miljard gegeven. Dit was bijna goed. Het correcte antwoord is namelijk 10 miljard! 

Ook de kennis van Iris en Daphne werd getest. Ditmaal met een vraag waarbij ze twee keuzes kregen en moesten kiezen welke waar is. Mag je in Frankrijk trouwen met een overleden persoon of mag je in Frankrijk geen rijles volgen voor je 18e? Het is raar maar waar… Het eerstgenoemde punt bevat de waarheid en het tweede is een leugen. Een lastige vraag; dat vonden Iris en Daphne ook. De beslissing viel, na welgeteld vier keer van antwoord wisselen, uiteindelijk op het foute antwoord. 

Ook commissievoorzitter Viggo deed me. Geheel in de Franse sfeer hield hij gezamenlijk met Bart een wedstrijd over wie de mooiste Eiffeltoren kon tekenen in 10 seconden. De delegatie was het eens: Barts tekening was geen kunstwerk, maar had meer gelijkenis met de Eiffeltoren dan die van Viggo. De delegatieleden zijn niet de enige mensen die een stem mogen uitbrengen en hiermee de winnaar kunnen bepalen. Op het instagramaccount van MEP limburg (@meplimburg) staat een poll waar iedereen op kan stemmen! Viggo hoopt stiekem dat hij nog kan winnen, maar de kans is klein. 

Het was niet makkelijk om iets voor de laatste twee mensen te bedenken, Nikita en Cies. Er werd geopperd om een eetwedstrijd te doen, maar dan met een Frans tintje. Wie kan het snelst een croissantje naar binnen werken bij het ontbijt?  Cies weigerde dit en zei: ‘Ja hallo, dan ben ik de hele dag misselijk, nee dank je.’ Uiteindelijk viel de keuze op Franse liedjes raden. De uitslag was teleurstellend. Niet alleen lukte het niet om een titel of artiest te noemen, ook het meezingen was een fiasco. Nikita en Cies kwamen beide niet verder dan neuriën. Hier is dus nog werk aan de winkel.

Al met al staat het best goed met de Franse kennis van de Limburgse delegatie. Hier en daar zijn wat aandachtspuntjes, maar perfectie is ook saai. Morgenvroeg staan bij het ontbijt wederom croissantjes klaar, waar de delegatieleden zeker van zullen gaan smullen. Eerst zullen de deelnemers nog goed moeten uitrusten, dus voor nu: bonne nuit et viva la France!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *