Voorzitter moet het alfabet leren – JURI dag 2

Door Grace Vincent

De tweede dag van MEP Nationaal is ingegaan en na het eerste dagje inkomen hebben de parlementariërs er zelfs nog meer zin in dan gisteren. Vandaag was het tijd om de OC’s op te stellen en dat ging bij de commissie JURI niet vlekkeloos. Voorzitter Lucas Wassink heeft niet alleen veel moeite met het alfabet, ook tellen is een vaardigheid waar hij nog behoorlijk aan mag werken.  

Heeft er iemand voorstellende OC’s voor IC ABCDEF uhhh G,” aldus voorzitter Lucas Wassink. 

“Zeven mensen voor, drie mensen tegen en één iemand in onthouding over het samenvoegen van OC 19 en 31.” 

Voorzitter, er waren zeven mensen voor, twéé mensen tegen en één iemand in onthouding,’ verbeterde een parlementariër de voorzitter. 

Zulke situaties kwamen vaak voor tijdens de commissievergaderingen op dinsdag. In totaal had de delegatie maar liefst veertien IC’s opgesteld en hebben ze er een uitstekende resolutie van gemaakt.

Onderhand was het al twee uur en een energizer hadden ze hard nodig. Mevrouw Bergman kwam op het idee om moordenaartje te spelen. Het doel van het spel is om de ‘moordenaar’ te ontmaskeren in een groep. De moordenaar knipoogt naar een persoon en die valt dan neer. Van de voorzitter mocht dat niet al te dramatisch, die dat vervolgens zelf wél deed. Het spel wekte, gelukkig maar, veel energie op bij de commissie, waardoor ze weer hard aan het werk konden. 

De groep zit weer vol pit en de parlementariërs worden weer fanatiek. Op een gegeven moment informeert meneer Van de Weg de rest over de verplichting van het vak maatschappijleer. Nochtans heeft hij geen abonnement bij het NRC waardoor zijn informatie helaas beperkt blijft. 

Debatteren hoort vaak voor bij MEP, maar doordat commissies dit jaar delegaties zijn, en delegaties commissies, komt debatteren niet vaak aan bod; de gehele delegatie Ierland is het vaak met elkaar eens. 

Tijdens de commissievergadering maakt voorzitter Sophie de opmerking dat iedereen een bril moet aanschaffen. Alle commissieleden kijken namelijk met gespleten oogjes naar het bord omdat de IC’s en OC’s slecht te lezen zijn. Als oplossing wil de groep het document op ieders eigen laptop projecteren, maar dat is geen goed idee volgens voorzitter Lucas. Het is namelijk niet leuk om te praten naar een groep die enkel op een beeldschermpje kijkt, wat volkomen te begrijpen is.  

Maandag zijn er diverse IC’s opgesteld en vandaag zijn er per IC meerdere OC’s opgesteld. Deze werden genummerd door de voorzitter die niet aan het woord was. Meneer Boris Vidra bestempelde deze persoon als ‘getallen assistent’ wat de hele zaal aan het lachen maakte. Bij commissie Ierland is er voortaan dus een extra rol, de getallen assistent.

Vandaag is er veel gebeurt en was er vooral sprake van veel emotie. Maar ook interesse, blijdschap en in het bijzonder irritatie is aan bod gekomen. Niet door de parlementariërs of voorzitters, maar door de deur. Telkens als iemand naar binnen of buiten liep, maakte de deur een grote kreet waardoor iedereen wakker geschud werd. De leden vonden dit niet bepaald prettig en waarschijnlijk  de rest van het provinciehuis ook niet. 

Dag twee zit er alweer op. Morgen is de Algemene Opening met de landenspeeches en resolutiepitches en krijgen we elkaar allemaal te zien. Dit maal wél via een schermpje.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *