Waarborgen van de mediavrijheid in de EU – LIBE dag 2

Door Emma Halma

Het is ochtend in het Apollo-hotel in Lelystad en de MEP’pers gaan allemaal uitgerust aan tafel zitten. Meteen als ze switchen naar de formele benadering schieten de naambordjes omhoog. De commissieleden hebben zich gisteren tot laat bezig gehouden met het vraagstuk. Vandaag is iedereen vastberaden om veel in te brengen en dat merk je. De tweede officiële dag van MEP is begonnen!

De stevige discussies die ontstaan, zorgen er voor dat iedereen gelijk wakker is. Maar een andere mogelijkheid is de zoetigheid van de brownies en muffins die de leden voorgeschoteld hebben gekregen. Kauwend op de lekkernijen schieten de argumenten door de lucht. De gedelegeerde van Cantabrië, Luca, is vandaag iets te ijverig voor inbreng en gaat hard tegen de rest van de commissie in. Op deze manier heeft hij wel duidelijk zijn standpunt in het resultaat verwerkt. Na een tijdje ontstaat onrust over de botsende meningen. Dit zorgt voor onduidelijke gesprekken waardoor óók voorzitter Niek ziet dat het tijd is voor een pauze. Tijdens de pauze is er sprake van informeel overleg waardoor er rust wordt gecreëerd in de chaos. Als energizer staat er stoelendans op de planning met een moo-off als finalespel. Timo Polhout en Luca van Egdom waren als laatste twee over. De uiteindelijke winnaar van de moo-off was Timo.

De rust is onderhand weer teruggekeerd in de commissie en het overleg verloopt iets soepeler. De focus ligt nu op concrete antwoorden, zodat er minder herhaald wordt. Onderwerpen werden samengenomen en organen zijn opgezet. Een voorbeeld hiervan is het orgaan P.E.R.S., oftewel principes en richtlijnen staten. Goed gevat, bedacht door Rebecca Maayeshi. Hoewel de voorzitter zijn best deed, bleven de discussies wel relatief eenzijdig. De commissie handelde nu wel rustiger maar het komen tot OC’s bleef lastig. Na een uur te hebben gesproken over de aanpassing van één IC is het eindelijk gelukt.

De vermoeide delegatieleden hadden zich alweer door twee uur geslagen, toen de pauze eindelijk aanbrak. Na een broodje te hebben gegeten en weer uitgerust te zijn, kwam de groep terug in de vergaderzaal. Ondertussen waren ze terecht gekomen in een hoop tijdsdruk. De OC’s moeten vandaag af en ze waren nog bij lange na niet klaar. Het tempo werd verhoogd in de hoop de resolutie op tijd af te hebben. De tijdsdruk hielp duidelijk, want er volgden als snel meer OC’s en het overleg werd beter gestructureerd. Famke schreef mooie formuleringen en Timo over specifieke aspecten die nader moesten worden uitgelegd. Nadat dit allemaal gebeurt was, werd het hoogtijd om de voetnoten aan te spreken. Hier moest natuurlijk weer goed over nagedacht worden, maar de sfeer was vrij informeel. De focus op de vergadering was een beetje afgezakt door de lange dag die nog even doorging. Gelukkig greep de voorzitter goed in als het weer in chaos dreigde uit te lopen. 

Met nog tien minuten op de klok begon de stress voor de delegatieleden op te lopen. Iedereen wilde zo snel mogelijk de voetnoten goed opstellen. Vooral de formulering werd nog even kritisch bekeken. De gezichten van de gedelegeerden lichtten op met de realisatie dat ze eindelijk klaar waren met de resolutie.

Hierna was het tijd om de speeches te verdelen. Ze moesten hiervoor individueel de onzin-stelling “pasgeboren baby’s moeten worden geveild op een veiling” verdedigen. Uiteindelijk ging de resolutie-speech naar Famke. Haar speech was duidelijk met goede argumenten, en dat zonder voorbereiding! Voor de eindspeech moesten de overige delegatieleden speechen over wat ze vonden van de outfit van delegatielid Luca van Egdom. Er kwamen meer dan genoeg ironische beledigingen zijn kant op, dat is met zekerheid te zeggen. Rivo van Assen kreeg uiteindelijk de taak om de eindspeech te gaan geven.

Vervolgens werd de dag afgesloten door de commissie in “de Eetalage”. Hier hebben ze gezamenlijk gedineerd. 

Vandaag zijn er door de commissie ook tiktoks gemaakt op het mep_nederland account!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *