Een interview met MEP’pers Jochem, Nika, Ivo en Luna

Door Beau Semil

Jochem Trok:

Jochem is delegatieleider van de delegatie Duitsland: de commissie die zich deze week over het vraagstuk Internationale Handel (INTA) heeft gebogen.

Kan je iets over jezelf vertellen voor de rest van Nederland?

“Ik heet Jochem. Ik ben 15 jaar en ik zit op het Stedelijk Gymnasium in Apeldoorn. Dit jaar ben ik ook delegatieleider. Verder weet ik het niet zo goed, maar ik wil wel een apart feitje doen.”

Ehm, ja prima!

“Ik heb een super sterke brilsterkte, namelijk van -10. Dit betekent dat ik, als ik mijn bril af doe, gewoon blind ben.”

Jij moet vandaag de landenspeech houden, hoe voel je je daar onder?

“Ja, dat klopt. Ik ben er redelijk zenuwachtig onder, ook omdat ik voor de Duitse adviseur mag spreken en voor alle andere MEPpers. Verder heb ik er heel veel zin in! Ik ga lekker mijn woordje doen.”

Hoe ben je bij MEP betrokken geraakt?

“Al 1,5 jaar terug, halverwege de derde. Er waren mensen bij mij op school met MEP bezig, toen ben ik gaan kijken en heb ik iets voor ze opgezocht. Ik vond het super vet waar ze mee bezig waren en toen ze later de klassen rond gingen, heb ik me opgegeven.”

Wat vind je van MEP tot nu toe?

“Fantastisch! Ik heb het de afgelopen drie dagen echt naar mijn zin gehad. De teambuilding was leuk. Ik heb iedereen op een andere manier dan normaal kunnen leren kennen. Het was heel empowering om met zoveel mensen aan zo’n ingewikkeld vraagstuk te werken en er echt iets van te maken. Het is ook wel leuk dat je stiekem een beetje slim kan doen, iets wat bij andere evenementen misschien niet kan.”

Wat vind je van het vraagstuk?

“We hebben het over handelsverdragen en het is best wel ingewikkeld. Dit komt omdat er niet altijd even veel te vinden is over het vraagstuk. Niet alle landen willen alle informatie delen.”

Waar kijk je nog het meest naar uit?

“De blijdschap die door de commissie zal gaan als onze resolutie wordt aangenomen. Daarna lekker eten en afscheid nemen, hoe moeilijk het ook zal zijn.”

Welk commissielid vind je het leukst/gezelligst?

“Ik denk Eline Koster en Nika Römkens. Ik kan urenlang met ze praten. Gisteren zat we met zijn drieën bij elkaar en hebben we enorm gelachen!”

Wat vind je van de 1,5m afstand-regel?

“Het is uitdagend, want soms kan je gewoon geen afstand houden. Hierdoor moeten we soms in aparte zalen zitten en via Zoom met elkaar communiceren. Gelukkig zitten we vandaag weer in één zaal en valt er altijd wel een oplossing te bedenken.”

Denk je dat corona is bedacht door de overheid?

“Nou, daar ben ik het zeker niet mee eens. De overheid is zelf ook geschrokken van de situatie. Ze hadden geen noodplan en hierdoor zijn we in een soort crisissituatie beland.”

Wat zou je nog willen zeggen tegen de ander MEPpers?

“Stem vóór de resolutie van INTA en maak er een mooie week van. Ja, maak leuke herinneringen!”


Nika Römkens:

Kan je kort iets over jezelf vertellen, voor de MEPpers in andere provincies?

“Ja natuurlijk! Ik ben Nika, ik ben 16 jaar. Ik zit op het Rhedens Rozendaal en woon in Rheden. Mijn hobby is piano spelen. Ik ben best wel muzikaal als ik dat zo mag zeggen haha. Ik speel piano, ukelele, een beetje gitaar. Bovendien vind ik reizen heel tof.”

Hoe ben je bij het MEP betrokken geraakt?

“Eigenlijk via school. Er was een soort van oproep. Het was een beetje een algemeen begrip. Er werd gevraagd of er leerlingen waren die geïnteresseerd waren in de politiek waar iedereen zich voor kon opgeven. Het was best een grote groep, ongeveer dertig man. Toen was er een selectie en kregen we een aantal lessen ter voorbereiding.” 

Hoe vind je het MEP tot nu toe?

“Heel leuk! Ik heb er al heel veel van geleerd, maar ik vond het ook erg gezellig. Het is echt een leuke commissie. We kunnen echt met elkaar lachen.”

Is het wat je er van hebt verwacht, ook met corona en alles in gedachte?

“Nou ja, op zich wel. Ik had wel heel erg gehoopt dat we in de tweede kamer konden zitten, dat had me heel erg tof geleken. Het was echt de kers op de taart geweest, maar het is super goed opgelost zo. Je merkt dat iedereen van de organisatie z’n best heeft gedaan om er iets moois van te maken. Dat is echt fijn.”

Wat vind je van het vraagstuk en het onderwerp?

“Ik vind het echt tof. Er valt heel veel over te vertellen en op te zoeken.”

Waar kijk je nog het meest naar uit deze week?

“De opening, want ik heb daar een heel leuk pak voor. Ik heb dus enorm veel zin om dat aan te doen haha. Verder heb ik ook echt zin in het lobbyen, dat je toch nog een soort van contact hebt met de andere MEPpers.”

Welk commissielid vind je het leukst?

“Ik heb denk ik de meeste lol met Jochem, de delegatieleider.”

Wat vind je van de 1,5m afstand-regel?

“Ik snap het heel goed voor de coördinatoren van MEP en voor jullie als journalisten – omdat we niet zeker weten of jullie boven de 18 jaar zijn – maar onder elkaar als jongeren vind ik het een tegenstrijdig iets. Op school zitten we ook gewoon dicht op elkaar en in het provinciehuis moeten we dan wel afstand houden. Het lijkt een schijn voor het idee van andere mensen, maar ik snap het ook wel.”

Denk je dat corona bedacht is door de overheid?

“Haha, nee. Nee, dat denk ik niet.”


Ivo van de Geijn:

Kan je beginnen met kort iets over jezelf vertellen?

“Ik ben Ivo van de Geijn. Ik kom uit Wijchen. Ik ben 16 jaar en ik doe mee aan het MEP Nationaal 2020.”

Hoe ben je bij het MEP betrokken geraakt?

“Ik was met een vriend aan het kijken naar het programma dat onze school aanbood, toen zagen we MEP staan wat ons wel  aansprak. Daarna hebben we ons ingeschreven en ben ik gekozen om door te gaan naar nationaal.”

Hoe vind je het MEP tot nu toe?

“Heel leuk, het is echt een unieke ervaring. Ik gun het iedereen om dit een keer mee te maken. In één woord geweldig eigenlijk.”

Fijn dat je zo enthousiast bent. Is het ook wat je verwacht had van MEP?

“Het is eigenlijk leuker dan ik had verwacht. Ik dacht dat het heel veel serieuzer zou zijn, maar er zit nog wel veel plezier en lol in.”

Wat vind je van het vraagstuk?

“Redelijk pittig, maar dat maakt het ook wel weer leuk. Soms is het wel een beetje saai maar volgens mij is dat bij elk vraagstuk wel een beetje het geval.”

Waar kijk je nog het meest naar uit deze week?

“Ik denk de andere resoluties bekijken en bekritiseren, want ik houd heel erg van bekritiseren. Voor de rest heb ik gewoon zin in de rest van de week, om alles mee te maken.” 

Welk commissielid vind je het leukst?

“Koen van den Berg, hij heeft altijd een andere mening dan de rest en daar kan ik wel om lachen. Vaak staat hij er alleen voor, maar toch krijgt hij het meestal wel voor elkaar om stemmen voor zich te winnen en daar heb ik respect voor.”

Wat vind je van de 1,5m afstand-regel?

“Het maakt het in het provinciehuis wel lastig, zeker omdat de verbinding niet altijd goed is in de Zoom calls. Het vormt dus wel een belemmering, maar uiteindelijk komt het goed.”

Denk je dat corona is bedacht door de overheid?

“Het zou kunnen, je weet het nooit met China, want ze delen niet alles met de wereld. Maar het kan ook echt zijn, dus ik heb daar niet echt een mening over.”


Luna Sent:

Luna voelde zich niet goed en is de eerste twee dagen van MEP thuis gebleven, gelukkig kon ze via Zoom meeluisteren.

Kan je kort iets over jezelf vertellen, voor de MEPpers in andere provincies?

“Ik ben Luna, 15 jaar oud. Ik zit op het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen, waar ik bij de debatclub zit. Ik houd dus van debatteren en politiek.”

Hoe ben je bij het MEP betrokken geraakt?

“Bij ons op school waren er veel mensen die mee wilde doen aan MEP. Er waren veel aanmeldingen, wel dertig à veertig! Bij de selectie moest je jezelf pitchen en werd er gedebatteerd. Van al die mensen zouden er 10 doorgaan naar provinciaal, maar dat is niet doorgegaan. Om door te gaan naar MEP Nationaal moest je door drie rondes komen: pitchen, speechen en debatteren. Uiteindelijk ben ik door Tom Kuijpers uitgekozen, daar ben ik wel super blij mee.”

Hoe vind je het MEP tot nu toe?

“Het is wel anders dan normaal natuurlijk met corona en omdat ik nu dus thuis ben. Ik vind het wel een leuke uitdaging en ik leer hier heel veel.” 

Is het wat je er van hebt verwacht?

“Het is iets anders dan normaal, je bent niet met net zoveel mensen als de voorgaande jaren. Momenteel zit ik zelfs alleen thuis. Op school hebben we wel veel geoefend en dat lijkt er erg op. Ik vind het leuker dan ik had verwacht, omdat het toch wel een verplichting is. Je bent wel vrij van school, maar moet toch dingen doen. Maar ik vind het echt wel leuk!”

Welke commissie zijn jullie?

“Wij zijn commissie INTA over internationale handel en handelsverdragen. Ik vind het super interessant, want ik wist er nog niet veel over. Ik had wel verwacht dat het een groot onderwerp was en dat bleek al snel zo te zijn. Ik ben erg blij dat we er meer over kunnen leren, want het is heel belangrijk onder andere voor onze toekomst. Het onderwerp kent ook veel aspecten, dus ik ben wel blij met dit vraagstuk.”

Waar kijk je nog het meest naar uit?

“Naar vrijdag, dat alles klaar is. Niet dat ik het niet leuk vind, maar dan kunnen we tevreden terugkijken naar deze week en naar het werk dat we hebben gedaan. Dat we gewoon trots op onszelf kunnen zien. Het lijkt me echt gaaf om dan de resultaten van ons harde werk te kunnen zien.”

Welk commissielid vind je het leukst?

“Ik denk Jochem, omdat ik kan zien dat hij heel veel dedication heeft en heel veel onderzoek wil doen. Gisteravond had hij nog heel veel opgezocht over het onderwerp en dat vind ik leuk en motiverend om te zien. Hij lijkt heel gedreven en dat ben ik zelf ook een beetje, dus ik vind het leuk om dat bij iemand anders terug te zien.”

Wat vind je van de 1,5m afstand-regel?

“Ik ben geen expert op het gebied van COVID-19, dus ik denk dat ik als normale burger niet echt antwoord kan geven op hoe effectief de maatregel is. Ik denk dat we het beter aan experts kunnen laten. Ik kan niet de wetgeving bepalen of whatever.

Ik vind het wel jammer en merk ook dat het moeilijk is om 1,5m afstand te houden tussen vrienden. Als het echt de besmettingen verminderd, vind ik het de moeite waard.”

Is corona een hoax?

“Het is gewoon bewezen dat het er is. Er is meer dan genoeg bewijsmateriaal, maar we moeten wel kritisch blijven kijken naar wat de overheid doet; wat de overheid ons allemaal voorschotelt om het maar even zo te zeggen. Ik ga zeker niet mee in de stroming van mensen die niet in corona geloven en zich daarom niet aan de regels houden. Ik vind dat belachelijk, omdat ik wel geloof dat je eerst moet zorgen dat de mensen in risicogroepen moeten worden veiliggesteld, voordat je kan doen wat je zelf wil. Dus ik vind corona geen verzinsel.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *