Interview met journalist Carla Joosten

Door Emma Halma

We spreken via Zoom met Carla Joosten, journalist. Elk delegatielid heeft vragen voorbereid om aan haar te stellen.

(Timo) Heeft u het idee dat er minder vrijheid is op het gebied van journalistiek in Nederland dan in de afgelopen jaren?

Niet echt, de reacties van tegenwoordig zijn wel minder beleefd dan vroeger. Over het algemeen kan de pers wel in vrijheid publiceren. En zoals ze wel vaker zeggen ‘’Elsevier schrijft wat Elsevier vindt’’.

(Luca) Gelooft u in absolute persvrijheid in Europa? Zo niet, hoe zou u het dan oplossen?

Zoals wat in Malta gebeurde, een journalist wordt niet zomaar vermoord. Dat dit in Europa kan, is niet zo in één keer op te lossen. Ik zie erge kwesties in Europa, maar vergeleken met andere delen van de wereld valt het relatief gezien nog mee. Scandinavische landen daarentegen hebben de goede moraliteit, waardoor het in deze landen juist wél heel goed gaat met de journalistiek.

(Famke) Vrouwen hebben het lang lastig gehad in de journalistiek, wat denkt u hierover?

Toen ik begon in de journalistiek was hiervan het grootste deel man en slechts 12% was vrouw. Nu is de meerderheid juist vrouw in de journalistieke studies. Aan de top zijn het vaak wel de mannen die bijvoorbeeld hoofdredacteur zijn. Gelukkig is het beter geworden, want ik kan me niet voorstellen hoe intolerant mensen vroeger waren tegenover vrouwen in hoge posities.

(Rebecca) Heeft u zich wel een bedreigd gevoeld naar aanleiding van een stuk dat u had geschreven?

Ik geloof het niet, ons blad is kritisch maar niet van het beginnen van revoluties. We slepen mensen niet echt zwaar door de modder zeg maar. Ook begrijpen politici dat de pers onafhankelijk is.

(Rivo) Hoe zou u het vinden om journalist te zijn in een land waar persvrijheid niet vanzelfsprekend is?

Ik kan er niet aan denken. Ik heb enigszins mentaliteit, maar om het op te nemen tegen een overheid gaat me iets te ver, vooral als je dan ook met je leven speelt. Ondanks dat zou ik het journalisme niet volledig uitsluiten. Ik kan me voorstellen dat je toch voor dit vak kiest

(Dilano) Heeft u ooit last gehad van Fake News, wat zijn uw ervaringen hiermee?

Daar heb ik zelf eigenlijk nooit een beschuldiging van gekregen, maar ik vind het wel een vreselijke term. De waarheid is namelijk heel lastig te vinden voor journalisten. Iedereen kan iets een keer verkeerd opnemen of verkeerd begrijpen en dan staat dat gelijk aan Fake News.

(Niels) Welke waarde geeft de pers aan de maatschappij?

Journalisme is een onderdeel van onze democratie. Er wordt wel eens gezegd dat journalisten de waakhonden zijn van de democratie. Dit is vooral het geval bij het onthullen van misverstanden bij de overheid. Nou, ik hoop dat de waakhond genoeg munitie behoudt om dit te blijven doen! 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *