Landenspeeches openingsceremonie MEP Nederland 2020

Duitsland

De Duitse delegatie kreeg als eerste de beurt om een speech te houden over haar land. Deze werd in tegenstelling tot de andere speeches in het Engels gehouden, zodat een aanwezige van de Duitse ambassade de speech zou kunnen volgen.

Na de speech van de ambassadeur was Duitsland aan de beurt om haar speech te geven. Jochem Drok opent zijn toespraak met het benoemen van het feit dat Duitsland een van de grootste en belangrijkste lidstaten is binnen de Europese Unie. Hij structureert zijn speech door de geschiedenis van de Europese Unie langs te gaan, met Duitsland als middelpunt. In zijn reis door de tijd haalt hij steeds de belangrijke punten in de groei van de EU eruit en laat zien waarom Duitsland hier een belangrijke rol in speelt. Neem bijvoorbeeld de economische groei in de jaren 60 en de jaloezie in de jaren 70 van landen als Denemarken op Duitsland, om ook de Unie in te stappen. In zijn uiteindelijke gemaakte punt vertelt hij dat Duitsland, met dank aan de EU, uitgegroeid is tot een groot land met een goede economie, gelijkheid en educatie. Hij sloot zijn speech af met de woorden: “Lets make the world a better place.” De man die ons de speech gebracht heeft, wist zichzelf duidelijk te verwoorden, ook in het Engels. Desondanks was de sterke speech moeilijk te volgen, met als oorzaak de internetverbinding.


Spanje

Om kwart voor 12 was het de beurt aan Spanje om een landenspeech te geven. Timo Polhout begon met het vertellen over de rijke historie die Spanje heeft. Zo zijn er moeilijke tijden geweest die veel impact hebben gehad op de inwoners. Spanje geeft vervolgens eerlijk aan dat er gebeurtenissen zijn waar ze niet trots op zijn. Maar ook zijn er momenten waar ze wél trots op zijn en die willen ze graag koesteren. Zo vieren ze 6 december de dag dat de democratie in 1978 in Spanje is ingevoerd. Daarnaast wordt verteld dat de Spanjaarden graag feesten, wat volgens delegatie Spanje te maken heeft met de vele geldzorgen die het land heeft gehad. Het leven was toen minder leuk en daarom willen ze nu die verloren tijd inhalen. Timo Polhout benadrukt dat Spanje een land is met veel mogelijkheden. De speech wordt beëindigd met een sterke zin: “Wij zijn Spanje en wij zijn er klaar voor!”


Ierland

Stilte viel en de speech van Ierland begon. De spreekster nam letterlijk iedereens woorden uit de mond, want er was namelijk geen geluid. Na zich drie keer te hebben hersteld kwam er eindelijk geluid en waren de technische problemen opgelost. De speech, en wat er aan vooraf ging, gaf een prachtig beeld van Ierland. De verbondenheid, de openhartigheid en vriendelijkheid; dat is waar dit land voor staat. Deze drie begrippen worden verbonden in de zin “Níl aon chumhacht ann gan a bheithle chéile” oftewel “Er is geen kracht zonder samen te zijn”. Ierland is dan ook al lid van de Europese Unie sinds 1973. Hierdoor kregen ze de kans economisch te groeien en voor vrede en financiële zekerheid te zorgen. Zo kunnen de Ieren inderdaad samen zijn in kracht en in de pub, voor een drankje en een babbeltje. Dus ondanks de moeilijkheden waar deze speech mee had te kampen, is het toch goed duidelijk geworden waar ze nou écht voor staan in dit mooie land.


Griekenland

De landenspeech van Griekenland werd gegeven door Thom de Vries uit de commissie AGRI en begon met het opnoemen van de problemen die zich op dit moment afspelen: de vluchtelingenkampen en de enorme staatsschuld. Maar benadrukte hij, Griekenland doet veel voor de EU en is geen last, maar een enorme hulp. Griekenland heeft een rijke geschiedenis waardoor zij de basis heeft kunnen leggen voor onder andere de Westerse geneeskunde, filosofie en democratie. De vijf kenmerken die ten grondslag liggen van de democratie worden tot op de dag van vandaag nog gehandhaafd in de Europese Unie en in het specifiek in het Europees Parlement. Niet alleen in het verleden is Griekenland belangrijk geweest voor Europa, maar zeker ook nu en in de toekomst. Griekenland is namelijk een belangrijke handelspartner binnen de Europese Unie. Thom sloot zijn speech af met een gedicht van Alfred Tennyson over de Griekse held Odysseus over de positie van Griekenland in de wereld van nu.


Polen

“966 na Christus: ons mooie Polen wordt opgericht.” Op deze manier begon Morris Wouters de speech van delegatie Polen. In deze speech stond vooral het respect dat Polen verdient centraal. Met een reis door de geschiedenis is bewezen dat Polen het niet altijd makkelijk heeft gehad. Zo is zij vaak onderdrukt geweest en heeft zij vele klappen ontvangen. Vele jaren heeft zij een dictatuur gekend. Vele concentratiekampen zijn het symbool van de littekens van de Tweede Wereld Oorlog. Ondanks de moeilijkheden die zij onder ogen heeft moeten zien, is zij nu een sterk en onafhankelijk land. In 2004 is Polen een EU-lidstaat geworden. Zij is in de opmars, met een stijgend aantal toeristen die Warschau trekt. Polen heeft een sterke mening en werkt niet altijd even goed mee in verschillende commissies, maar is daardoor ook een sterk land, met een gerespecteerde eigen mening. Daarom is de delegatie van Polen erg trots om dit land te mogen representeren.


Denemarken

De landenspeech voor Denemarken werd gegeven door Emma Small. Zij vertelde dat Denemarken een koninkrijk van eilanden is die verbonden zijn door geschiedenis en mentaliteit. Ook noemde ze dat het Deense volk een van de gelukkigste volken op aarde is. Ze vinden saamhorigheid en verscheidenheid erg belangrijk. Een ander belangrijk onderdeel van de cultuur zijn verhalen. Een voorbeeld daarvan is de kleine zeemeermin, waar je het meeste van zou genieten met een glas Aquavit. Emma maakte ook vergelijkingen tussen Legoland en Denemarken, waardoor de speech erg interessant en leuk werd.


Nederland

Veel gelach op de achtergrond, dat gebeurde er voornamelijk bij de landenspeech van Nederland. Van rood-wit-blauw gekleurde bloemenkransen tot aan oranje hoedjes; het was een echte Hollandse sfeer. Hoewel het een niet-gebruikelijke landenspeech was, kregen de MEP’pers wel een prachtige rondleiding door Nederland, mede mogelijk gemaakt door ‘Corendon’. Zo ging je van Amsterdam langs het station Kapsalon, naar Zeeland aan de kust, waar je helaas geen Zac Efron zal ontmoeten in geval van nood.

Helaas moesten we na deze speech terug naar de echte wereld, ondanks het feit dat de meeste deelnemers dubbel lagen van het lachen. Corendon heeft zeker wat bezoekers aan kunnen trekken voor Nederland, maar jammer genoeg was dat niet de bedoeling als commissie. Kortom het was een hilarische speech, maar bij het verkeerde publiek.


Frankrijk

Als volgende is Frankrijk aan de beurt. Het land van ‘liberté, égalité en fraternité’. Het land van stokbrood, croissantjes en het land met de stad van de liefde. De speech had een aantal goede kenmerken, echter had de vertegenwoordiger een beetje last van spreekangst waardoor de toespraak niet al te soepel verliep.

‘Wij hebben geen speech nodig’, zei de heer Kingsma, vertegenwoordiger van de Franse delegatie, vol trots. Evenwel lijkt het alsof de vertegenwoordiger dit iets te letterlijk neemt, omdat hij plotseling een pauze neemt. De parlementariër vertelt dat hij het moeilijk vindt om de rest van de meppers te overtuigen, omdat ‘zijn zenuwen de bovenhand krijgen’. Echter vertelt hij dat hij het een eer vindt om Frankrijk te mogen vertegenwoordigen.

De speecht draait over de kenmerken van Frankrijk. Zoals hun excellente ontbijt en ‘dat stalen ding’ dat midden in de stad staat waarmee de Eiffeltoren wordt bedoelt. Meneer Kingsma is zelf ook een echte Fransman, maar wat houdt dat in? Volgens hem zijn Fransen ‘elitaire snobs die alles beter weten en voor zichzelf opkomen’, op zich is dat laatste deel positief. Verder geeft de vertegenwoordiger een advies om ‘voorzichtig elkaars hand aan te raken om zo samen Europa op te richten’. Vanwege onze COVID-19 situatie lijkt dit echter geen uitstekend idee en is het misschien toch beter om naar onze minister-president te luisteren.

Wat uit de toespraak springt, is dat alle Europeanen een beetje Frankrijk in zich hebben. De Fransen hebben namelijk het begin van de rechtstaat gevestigd. Kingsma laat zien dat we in diverse opzichten verbonden zijn met elkaar, waar de Europese Unie toch voor een groot deel om draait.


Hongarije 

Na Frankrijk was het de beurt aan delegatiehoofd mevrouw van den Berg om haar landenspeech te geven over Hongarije. Ze begon haar speech door erop te wijzen dat men Hongarije waarschijnlijk alleen maar kent van haar hoofdstad Boedapest. Men zou hun ‘oogkleppen’ af moeten doen voordat ze zo hard oordelen over Hongarije.

Het land heeft namelijk veel meer dan Boedapest en een vermoedelijke dictator. Zo zijn bijvoorbeeld de verrekijker, Rubiks Kubus en de balpen uitgevonden in Hongarije. Er zijn veel mooie tradities, die ondanks de vele zwarte bladzijden in de Hongaarse geschiedenis, bewaard zijn gebleven. Neem bijvoorbeeld de sterke familiebanden die erg belangrijk zijn voor het volk. Hongarije is een gezellig land, wat vol zit met liefde en leert van haar fouten. Er is echter veel kritiek uit het buitenland op hun president. Over die ‘dictator’ zei van den Berg dat hij erg veel voor het land heeft gedaan en keuzes heeft durven maken tijdens een crisis. De speech was duidelijk en werd met overtuiging gebracht. Het is echter de vraag of de hoeveelheid positieve dingen die over het land werden gezegd de negatieve dingen overschaduwen.


Italië

De commissie Rechten van de Vrouw en Gendergelijkheid (FEMM) mag dit jaar Italië vertegenwoordigen. In het scherm verscheen een jongen met donker haar die kort maar krachtig begon te vertellen over de geschiedenis van het mooie Italië. Luco had het over de Renaissance, een ontwikkeling die is begonnen in de welbekende laars. Een ontwikkeling waar de Italianen trots op mogen zijn, want er is veel uit voortgekomen. Neem bijvoorbeeld de Mona Lisa, de schildering van Michelangelo in de Sixtijnse kapel, de geboorte van Venus, of… Oké, we dwalen af.

De delegatieleider van Italië ging verder over de Italiaanse bezetting door andere overheersingen; een minder mooie bladzijde uit de Italiaanse geschiedenis. Op het moment dat er werd gesproken over de Italiaanse kledingstijl, werd opgemerkt dat Luco er zelf ook heel netjes uitzag. Daarnaast kon ook de maffia niet buiten beschouwing worden gelaten.

Nadat de kenmerkende aspecten van Italië waren genoemd, ging Luco van Bergen verder met de visie die het land voor de Europese Unie heeft; onder andere het waarborgen van de solidariteit in de EU.

Ook werd het mooie voorbeeld aangehaald van de video van Carola en Victoria die tijdens de Italiaanse lockdown van dak naar dak heen en weer tennisten. De delegatieleider wilde hiermee duidelijk maken dat er obstakels zullen zijn, maar dat niemand in de kou zou blijven staan. “Dat is de EU!” werd er duidelijk gezegd.

“Als we op staan, moeten we allemaal opstaan.” Met deze krachtige zin werd de landenspeech afgesloten.


Oostenrijk

De landenspeech van Oostenrijk begon sterk over de eigen identiteit van het land. Aangezien er al genoeg crisissen zijn in de wereld is het goed dat Oostenrijk hier geen identiteitscrisis aan toe kan voegen. Er werd beschreven hoe mensen door heel Europa een liefde hebben voor Oostenrijk, vaak in de vorm van een weekje wintersport. Ook werd de trots over de Oostenrijkse componist, Wolfgang Amadeus Mozart, uitgesproken. Met goede reden, want het is de componist die het volkslied schreef zoals Mevrouw Ikane vertelde in haar landenspeech.

Waar veel nadruk op werd gelegd was dat de Oostenrijkers veel geven om behoud, vooral het behoud van natuur. Behouden is ook het vast houden aan het verleden, iets wat Oostenrijk toch niet té veel wil doen. Dit bleek uit een verandering in hun volkslied. Het stuk: “voor onze zonen” werd aangepast naar: “voor onze zonen en dochters”.  De speech werd afgesloten met beproevingen: de klimaat crisis, migratie, vluchtelingen en burgerlijke vrijheid. Dit zijn problemen die mensen met verschillende meningen uit elkaar laten drijven, maar volgens Oostenrijk bieden deze beproevingen juist de mogelijk om met elkaar te binden.


MEP-press

Naast de commissieleden stond ook journalist Frouke van Dam vandaag voor het beeldscherm te speechen. De persspeech kon natuurlijk ontbreken. Het persteam is dag en nacht bezig om de deelnemers met informatie te voorzien. Informatie waar we, zoals Frouke benoemde in het begin van haar speech, allemaal behoefte aan hebben. Na een introductie over het belang van informatie en de daarbij horende journalistiek ging Frouke verder met het benadrukken van de gevaren voor de journalistiek. De zeeën van nepnieuws die het internet overspoelen zorgen ervoor dat, zoals Frouke mooi verwoordt “meningen feiten worden, feiten meningen en zelfs de waarheid lijkt subjectief”. Het werk van journalisten zelf is ook niet zonder gevaar. Sinds 1992 zijn er wereldwijd meer dan 880 journalisten vermoordt. Als een echte MEP-journalist grijpt dit Frouke natuurlijk erg aan en dat was ook terug te horen in haar speech. Al met al was het een erg krachtige speech die staat voor het belang van journalistiek, persvrijheid en de vrijheid van Europa.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *