Een interview met Norman Schulz: ‘No silver bullet for the EU’

Door Beau Semil

Bij de opening van MEP Nederland 2020 hadden MEP alumni Daniek Overgaauw en Bas van Zandbergen niet alleen het voorrecht om voor te zitten, ze hadden namelijk ook het voorrecht Norman Schulz, adviseur Europese Zaken binnen het Europese parlement, te verwelkomen. 

Deze begon zijn toespraak met het benadrukken van de belangrijkheid van politieke betrokkenheid onder de jeugd. Volgens meneer Schulz is het van belang dat kinderen al vroeg een (politieke) mening vormen en inlevingsvermogen ontwikkelen; daar zijn de deelnemers van het MEP al goed mee bezig.

Al snel ging de focus naar de EU en de problematiek waar hij in zijn werk mee te maken krijgt. COVID-19 kon daarbij niet buiten beschouwing worden gelaten. Zo werd op 1 juli 2020 bij de presentatie van het 6 maanden plan van Duitsland benadrukt dat de EU op verschillende terreinen met problemen kampt. Binnen het Europese Parlement is er – zoals we waarschijnlijk allemaal weten – sprake van “rotating presidency”. Dit houdt in dat er om de 6 maanden een andere samenstelling is binnen het Parlement. Meneer Schulz merkt op dat dit lastig kan zijn. Ook deelt hij drie belangrijke Europese doelen met de jonge europarlementariërs.

  1. Het beschermen van Europese constituties en functionering met het oog op COVID-19.
  2. Oplossingen vinden voor drukkende en financiële zaken binnen de EU, waarbij de Brexit als voorbeeld werd genomen. Meneer Schulz zei daarbij zelfs “the end is near”. Doelde hij hier op de nauwe samenwerking tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk of op de gevolgen die de Brexit met zich mee zullen brengen? “Om dit soort financiële zaken op te lossen moeten er compromissen worden gesloten,” aldus meneer Schulz.
  3. Ook het klaarmaken van de EU voor de toekomst is belangrijk, daarbij sprak hij over klimaatverandering en digitalisering. De commissie van Angela Merkel heeft veelbelovende plannen.

Tot slot noemde Schulz de European Green Deal genoemd, waarbij er wordt gestreefd naar een “climate-neutral continent”. Voor deze Green Deal is een duidelijk plan opgesteld dat ook vindbaar is op de website. Dit plan bevat zelfs een tijdsoverzicht, met deadlines. De reden voor deze doelen was duidelijk, want meneer Schulz kwam met een soortgelijke uitspraak die we kennen van onze vriend Trump: “together we can make the EU good again.”

Natuurlijk werd het onderwerp migratie ook besproken; een onderwerp dat we niet kunnen blijven vermijden. Meneer Schulz was best optimistisch. De komst van zoveel migranten en vluchtelingen betekende volgens hem namelijk dat de EU een aantrekkelijke unie is. Ook stelde hij een paar vragen waar hij en zijn collega’s zich over moeten buigen, wat betreft de migratie naar de EU: hoe kunnen we vluchtelingen en migranten beter laten integreren? Willen we ze laten integreren? Waarschijnlijk zijn daar – net als in Nederland – de meningen over verdeeld. Binnen de EU worden er veel voorstellen gedaan. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken hoe Griekenland en Italië beter om kunnen gaan met de vluchtelingenstromen.

Ook zijn ze in het Europees Parlement druk bezig met zaken buiten de EU: de instabiliteit in het Midden-Oosten, de dreiging van nucleaire wapens door Iran en de spanning tussen de VS en China. “We kunnen en gaan onszelf niet loskoppelen van China. De economische banden zijn daarvoor te sterk. We moeten ons wel bewust zijn van de risico’s die bij deze samenwerking komen kijken.” aldus meneer Schulz. Ook vertelde hij over een Europese vergadering die 14 september plaats heeft gevonden met de president van China. Hij benadrukte dat zowel de Chinese als Atlantische banden (banden met de Verenigde Staten) belangrijk zijn voor de EU.

“Een ander probleem is Wit-Rusland waar nu een dictator aan de macht is. Het is heel heftig dat een Europese lidstaat gelijke dingen doet als in het Midden-Oosten. We moeten hier voorzichtig mee omgaan.” Zoals eerder legt meneer Schulz de nadruk op diplomacy oftewel diplomatiek. 

Tot slot geeft hij aan dat hij erg benieuwd is naar de discussies die de MEP’pers gaan voeren. “Het zou mooi zijn als jullie goede ideeën hebben die ik van jullie kan overnemen, want in sommige gevallen weten we gewoon niet wat we moeten doen. We moeten heel voorzichtig en diplomatiek te werk gaan om situaties niet te verergeren.” 

Als afsluiting van zijn toespraak, mochten de Duitse delegatie en het pers-team één vraag aan meneer Schulz stellen. Alhoewel het gehele praatje van Schulz in het Engels was, en dus ook de vragen, staat hieronder de uitgewerkte Nederlandse versie van het vragenrondje.

Welk advies zou u aan uw 16-jarige zelf willen meegeven? (INTA)

“Iets meer betrokken zijn.” Mensen hadden veel problemen en veel dingen aan hun hoofd, geeft meneer Schulz toe. Toen hij 16 jaar was – de leeftijd van veel MEP deelnemers- was de Berlijnse muur net twee jaar gevallen.  Meneer Schulz beschrijft zichzelf als een laatbloeier en kreeg hierdoor pas later interesse voor de politiek. Verder zou hij ook een netwerk opbouwen vol mensen waar hij op kan bouwen, zichzelf meer ontwikkelen en minder met vrienden chillen. “Het klinkt misschien stom, maar het is echt waar. De maatschappij heeft er ook  veel baat bij als je jezelf ontwikkeld.”

Hoe wilt u omgaan met Polen en Hongarije, aangezien zij de normen en waarden van de EU tegengaan? (Pers)

“De vraag is: hoe ga je effectief met ze om? Je kan er alleen wat aan doen als je eigen straatje schoon is, maar in andere landen is er ook sprake van corruptie, zo ook in Nederland en Duitsland. Een staat kan slecht zijn voor de hele EU, maar we willen van Polen of Hongarije geen vijand maken. We moeten er tactvol en diplomatisch mee om gaan. Dit is heel lastig. Ik heb niet de ‘silver bullet’ om het probleem op te lossen, maar we moeten er over blijven praten.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *