Bondjes en rivaliteit – lobbyen dag 4

Door Isis van der Horst en Emma Halma

De avond is ondertussen aangebroken en de commissieleden hebben kunnen eten en uitrusten. Na het eten moesten de commissies echter weer aan de bak, want de lobby avond begon. Allereerst hield Niek Blok hield een korte toespraak over het lobbyen zelf. Hij geeft aan alle leden drie gouden tips mee:

  1. wees niet bang;
  2. een beeld zegt meer, oftewel het beeld dat je verkondigt moet kloppen bij de inhoud van je verhaal;
  3. zoek het gezamenlijk belang, met andere woorden: denk aan degene die naast je zit. 

Daarna begon het lobbyen past echt. Iedereen werd ingedeeld in break-out rooms en de hel brak los. Overal was geroezemoes op de achtergrond en bovendien was iedereen door elkaar aan het praten. Tussen de chaos door was er af en toe een pitch te vinden van een commissielid, maar de meesten wilden gewoon praten over hun week. Veel leden gingen ook door over amendementen van vanmiddag, wat niet echt de bedoeling was. 

Er zijn mooie herinneringen gemaakt tijdens het lobbyen. De bonje tussen de Poolse en Deense delegatie is na vanavond nog meer verergerd. Dit komt met name door de anti-Polen meme die de Denen als achtergrond hadden in de zoom call. Er was al geen sprake van een goede relatie tussen deze twee, wat nu niet bepaald beter geworden. 

Ook ontstond rivaliteit tussen de commissies AGRI en ENVI. Deze laatste hield namelijk andere commissies de belofte voor de neus dat als zij tegen de resolutie van AGRI zouden stemmen, de gehele commissie van ENVI vóór de resolutie die andere commissie zou stemmen.

Ondanks al deze moeilijkheden zijn er toch een aantal mensen die wel degelijk de opdracht hebben gevolgd. Onder andere Morris (TRAN), Koen (INTA), Yasmin (FEMM) en Tess (LIBE) worden hierom even in het zonnetje gezet en benoemd! Niet iedereen is gezien vanavond, maar er waren vast meer mensen die wél een goede motivatie hadden. 

Al met al was het een bijzondere avond waarop mensen naast het lobbyen, óók nog eens hun prachtige tekenkunsten hebben laten zien op de powerpoint van Niek Blok. Het persteam is benieuwd naar hoe het lobbyen effect zal hebben op de uitslagen morgen.