De commissie van JURI blijft een groep van pubers – JURI dag 5

Door Grace Vincent

De laatste dag is aangebroken en de parlementariërs van de commissie JURI zijn gisteravond en vandaag druk bezig geweest met het schrijven van de speeches. De één ziet er wakkerder uit dan de ander, maar iedereen is actief aanwezig en hoopt op een beurt om zijn of haar argumenten te geven. 

In de ochtend is de sfeer niet bepaald formeel, maar wel erg gezellig. Bij mevrouw Bergman verloopt het schrijven van de speech niet moeiteloos. Gelukkig zijn er genoeg parlementariërs die bereid zijn om haar te helpen. De commissie van Juridische zaken bewijst dat ze goed samen kan werken. Voorzitter Sophie is helemaal trots op haar team, wat aan haar vrolijke uiterlijk is te zien. Daarnaast straalt voorzitter Lucas steeds meer na elke speech die hij leest!

Het is bijna twee uur en de Algemene Vergadering gaat bijna beginnen. Door het coronavirus vindt er een alternatieve vergadering plaats, via een Zoom call met alle commissies. Natuurlijk moet het beeld en geluid het wel doen. Daarom worden van tevoren de microfoons en het beeld getest. De commissie van JURI blijft een groep van pubers en er worden verschillende liedjes zoals VROOM, van Famke Louise en WAP van Cardi B afgespeeld. Hierdoor wordt de sfeer nog gezelliger en krijgt iedereen er nog meer zin in.

De plenaire zitting is begonnen en de parlementariërs hadden niet beter voorbereid kunnen zijn. De resolutie van JURI is als achtste aan de beurt om behandeld te worden. Het optellen van de stemmen gaat niet erg gemakkelijk. De stemmen moeten twee keer opnieuw geteld worden en eigenlijk had er een ‘division of the house’ plaats moeten vinden. Als de stemmen vóór en tégen zo dicht bij elkaar liggen dat de stemmen in onthouding een verschil kunnen maken, vindt een ‘division of the house’ plaats. Helaas gebeurt dit niet, waardoor de resolutie van JURI ternauwernood wordt afgewezen. 

Niek Blok sluit de vergadering af met een bedank aan alle mensen voor en achter de schermen. Het team van JURI heeft een fantastische week gehad vol werk, plezier en doorzettingsvermogen! Dit was alweer de laatste dag van MEP Nationaal en wie weet tot MEP Internationaal!