Een interview met de hoofdredacteuren – achter de schermen bij het persteam

Door Grace Vincent en Frouke van Dam

Bij MEP ligt de nadruk het meest op de parlementariërs. Echter is er nog een belangrijke functie binnen MEP, namelijk de pers. En een goed pers team heeft ook goede eindredacteuren nodig. Dit jaar boft het journalisten team met Ties Wijnen en Joyce de Jonge. Samen vormen zij een fantastisch duo en begeleiden ze de jonge journalisten door deze interessante week.

Ties is een echte MEP-fanaat. Hij heeft maar liefst 5 keer meegedaan aan dit leuke evenement. Alleen niet als journalist, maar als deelnemer. Toch heeft hij meer dan voldoende ervaring om het journalisten team te begeleiden. Hij studeert namelijk journalistiek in Utrecht en heeft afgelopen jaar het persteam opgericht. De reden waarom Ties begon met MEP is omdat hij “zo’n grote mond heeft”, zoals hij het zelf verwoordt. Hij houdt van debatteren en heeft ook meegedaan aan veel wedstrijden. Maar doordat hij ‘debatmoe’ werd, was hij wel klaar met de parlementariërrol. Hij was blij dat hij iets voor het MEP terug kan doen en wilde graag in contact blijven met het evenement. Ties Wijnen werd door Liesbeth Weijs toegewezen als eindredacteur van de MEP-pers. 

Joyce zat afgelopen jaar zelf in het journalisten team. Hier blonk ze zo in uit, dat ze naar de internationale conferentie mocht. Ook mocht ze nu samen met Ties het journalistenteam voorzitten. 

Volgens Ties is het belang van het MEP dat jongeren betrokken en geïnteresseerd worden in de politiek en zeker in de Europese Unie. Dit komt doordat er in de rechtsstaat belangrijke besluiten worden gehouden voor ons als inwoner, waardoor het belangrijk is dat wij als burger weten hoe het werkt. Mensen die aan het MEP meedoen hebben altijd een bovenmatige interesse in de politiek. Daarnaast is het belang van het MEP volgens Ties ook het ontwikkelen van verschillende vaardigheden zoals samenwerken, speechen en schrijven. De journalisten hebben, vooral dit jaar, de verbindende factor. Joyce zegt dat zonder de journalisten, er niet eens een politiek zouden kunnen bestaan in Nederland. Aangezien het MEP een nabootsing is van de Europese politiek geldt hiervoor hetzelfde.

Ties en Joyce hebben allebei deelgenomen aan provinciaal, nationaal en internationaal. Toch vonden ze nationaal beiden gek genoeg het hoogste niveau hebben. Volgens Ties is de organisatie in Nederland veel beter en zit er een goed systeem in. Internationaal is in het Engels, waardoor het niveau erg tegenvalt. Ook verschilt de voorbereiding erg per land. Nationaal is dus het leukst qua niveau en internationaal is qua ervaring weer heel leuk. Ties mocht naar Talinn, wat hij een hele bijzondere ervaring vonden. Ook leer je hier juist veel van anderen, omdat je in aanraking komt met verschillende culturen.  

“Voorzitter zijn vond ik taai”, zei Ties met een beetje een vermoeid gezicht. Ties vertelde dat hij hoge verwachtingen had van de voorzitterrol, maar dit viel tegen. De dagen duurde lang en het enige wat hij wilde doen was mee debatteren. Ook moest iedereen ‘u’ tegen hem zeggen, waar hij een grote hekel aan had. Ook de formele sfeer is niet Ties zijn stijl. Parlementariër zijn vond hij super leuk, maar na zijn debatgeschiedenis was hij daar onderhand een beetje klaar mee. Nu is hij eindredacteur en dat vindt hij gelukkig wel leuk om te doen, ook omdat het zijn werk is. Hij krijgt veel voldoening van deze dagen, wat als journalist ook erg leuk om te horen is. 

Joyce daarentegen kan niet kiezen. Als journaliste mag je veel meer meedoen en ben je dichter betrokken bij de onderwerpen en parlementariërs. Terwijl je als eindredacteur achter de schermen zit en contact hebt met iedereen. Onze hoofdredacteur Joyce vindt het te lastig om een keuze te maken. Wat fijn dat ze zo veelzijdig is!