Een interview met de voorzitters van JURI

Door Frouke van Dam

Wat is het MEP zonder voorzitters? Inderdaad, niets. Vooral nu, in deze aparte vorm van het MEP, zijn de voorzitters cruciaal. Niet alleen voor de resolutie en de orde, maar ook voor de gezelligheid en het teamgevoel. Sophie de Munnik en Lucas Wassink hebben de eer gekregen om de commissie Juridische Zaken uit Utrecht voor te zitten en in elk van de genoemde punten blinken zij uit. Hoog tijd dus om deze voorzitters te ontmoeten.

Hoewel het MEP dit jaar natuurlijk anders is dan normaal, vinden de voorzitters het wel heel leuk. Lucas vindt het natuurlijk erg jammer dat het niet in Den Haag is, maar toch heeft dit alternatieve MEP zo haar voordelen. Het verbeteren van de resoluties aan de hand van de kritiek vindt Lucas heel positief, omdat hierdoor een sterkere resolutie ontstaat. Hij hoopt zelfs dat dit de komende jaren zo zal blijven. Sophie vindt het ook heel gezellig dat er nu een goede band met de commissie/delegatie kan ontstaan. Wel was het te merken dat dit de eerste keer MEP was op deze manier. Organisatorisch is het veel geregel en ook is niet alles even goed aangegeven.

De inspiratie voor Lucas om mee te doen was zijn broer, die namelijk al eens had meegedaan aan het MEP. Hij had hele goede verhalen gehoord, dus toen zijn broer zei dat hij mee kon doen, wilde hij dat direct. Dat Sophie hier zit is iets minder vrijwillig begonnen. Bij haar op school was de voorronde namelijk verplicht. Iedereen moest meedoen en zo stroomde ze door naar provinciaal. Daar heeft ze zich doorheen gebluft en zo ging dat steeds door tot ze uiteindelijk hier belandde. Ook heeft ze heel veel geleerd van MEP. “Het heeft me politiek bewust gemaakt,” zegt ze. Daarnaast heeft MEP een heel groot sociaal aspect, waar je veel van leert. Afgelopen jaar zaten ze namelijk in een hostel met parlementariërs uit heel Nederland. Dit vond ze het leukste onderdeel van MEP en hier heeft ze vrienden gemaakt, die ze nog steeds regelmatig spreekt.

Ook Lucas heeft veel geleerd van zijn MEP-ervaringen. Zo is zijn algemene ontwikkeling gegroeid en is hij meer over de Europese Unie te weten gekomen. Over bijvoorbeeld de artikel 7 procedure, waar het vraagstuk van dit jaar over gaat, heeft hij dit jaar veel geleerd. Ook de andere clichés heeft hij bij zichzelf kunnen verbeteren, zoals debatteren en speechen. Als deelnemer vond hij het plenaire debat dan ook het leukst. Hier zegt iedereen namelijk iets en komen alle resoluties voorbij. Als voorzitter vindt Lucas de commissievergadering juist het leuk, omdat hij hier het gesprek kan leiden en inhoudelijk met het vraagstuk bezig is. Voorzitten vindt hij daarom leuker dan zelf deelnemen. Als deelnemer is MEP namelijk veel meer gericht op de inhoud en Lucas vindt het juist leuk om alle verschillende meningen bijeen te brengen en toch zijn eigen mening er doorheen te drammen. Of dat helemaal volgens de regels is valt te betwijfelen, maar gezellig is het wel.

Sophie vindt zelf meedoen juist leuker. Ze is namelijk erg fanatiek en vindt het heel leuk om tegen mensen in te gaan. Ze noemt zichzelf niet zo’n goede speecher, maar door haar fanatisme vindt ze discussiëren wel heel leuk. Het gezag als voorzitter ligt haar wel, maar dat je je als deelnemer meer op de inhoud en op de mensen kan focussen en minder over de organisatie hoeft te stressen, vindt ze ook fijn.

Sophie en Lucas worden in elk geval binnen de commissie zeer gewaardeerd. “Ze zijn sowieso heel gezellig,” zegt Jesse Sporrel. Ook vindt hij het heel fijn dat ze duidelijk zijn en een fijne formele en informele sfeer creëren. Colette Frerichs vindt het ook fijn hoe ze advies geven en begeleiden, maar toch de resolutie niet overnemen. Dat drammen van Lucas valt dus behoorlijk mee. Ook worden de energizers erg leuk gevonden. Vooral Just Dance viel erg in de smaak bij de commissie. Joris Ritter noemt Lucas zelfs méér dan een voorzitter. “Lucas is namelijk ook professioneel fotograaf.” Lucas heeft inderdaad veel tijd besteed met een camera in zijn hand, terwijl hij op de grond lag om foto’s vanuit een wel heel bijzondere hoek te nemen. Over Sophie zegt Joris: “Ik zou me niet goed kunnen focussen op het plenair debat als Sophie voorzitter was, omdat ze zo mooi is.”

Sophie is vooral heel trots op de commissie. Ze hebben zich namelijk erg goed ingelezen en goed gestreden voor de deadlines. De commissie JURI heeft zelfs één van de sterkste resoluties gemaakt, volgens haar. Wel geeft ze de tip om iets minder lang op één onderwerp te kauwen en niet te veel aan dat ene punt vast te houden. Zelf deed ze dat ook niet altijd even goed, maar hierdoor kan je concreter tot een punt komen en is er ook genoeg tijd om andere onderwerpen te behandelen. Lucas geeft als tip aan de parlementariërs dat ze er gewoon voor moeten gaan. Als je naar internationaal wil, ga er gewoon voor! Toch zijn Lucas en Sophie vooral enthousiast over de commissie. De commissie zelf is over de voorzitters minstens net zo enthousiast. Hoe kan het ook anders met voorzitters die zowel duidelijk als enthousiast zijn en dit alternatieve MEP onvergetelijk hebben gemaakt!