Een interview met voorzitter Viggo van den Berg

Door Guusje Ravenstein

Volgens de commissie AFCO is er geen betere voorzitter dan Viggo van den Berg. Verantwoordelijk, gepassioneerd en humoristisch, dat zijn de woorden die de commissieleden gebruiken om hem te beschrijven. Kwaliteiten die ervoor zorgen dat Viggo niet alleen een voorzitter is die zorgt voor orde en een goede resolutie, maar ook dat hij een voorzitter is die een echt groepsgevoel en fijne sfeer creëert! 

Dat hij zelf al twee ervaringen heeft als deelnemer (regionaal en nationaal) en een andere ervaring als commissievoorzitter (bij regionaal) helpt hem hierbij. Ondanks dat Viggo erg geniet van voorzitten vond hij het toch leuker om deelnemer te zijn. “Dan neem je echt deel”, gaf Viggo als een ietwat simpele reden. Hij houdt ervan om zelf midden in de actie te zitten en echt te strijden voor een resolutie door middel van lobbyen. Het is dan ook niet gek dat Viggo het lastig vond om zich niet te mogen bemoeien met het vraagstuk. Zeker met de passie die Viggo voor het MEP en debatteren heeft.

De interactie met nieuwe mensen vanuit heel Nederland mist Viggo in deze alternatieve conferentie wel. Ook vond hij het erg jammer om niet in de Tweede Kamer te kunnen voorzitten. Toch heeft deze aangepaste MEP-conferentie niet alleen maar nadelen. “Het niveau van de resoluties ligt dit jaar echt hoog”, vertelt Viggo. “Hier hebben de aanvullingen en suggesties van de andere delegaties voor gezorgd.”

Je zou verwachten dat Viggo vanwege zijn MEP-carrière zijn toekomst in de politiek ziet. Dit is echter totaal niet het geval. De hoofdreden van Viggo om mee te doen aan het MEP was dat het goed zou staan op zijn CV. Later kwam hij er achter dat hij het ook erg leuk vond om te doen. 

Net zoals de deelnemers erg te spreken waren over Viggo als voorzitter, was Viggo ook erg te spreken over de commissie. “Het helpt wel dat we maar met acht man zijn”, gaf Viggo toe, “anders had ik een stuk minder aardig moeten zijn. De grens was nu makkelijker getrokken”. Maar al was de commissie klein, het was nog steeds lastig voor sommigen om de concentratie te behouden. Een paar tips voor de commissie heeft Viggo overigens wel. Soms bleven de deelnemers te lang op hetzelfde punt hangen wat niet nodig was. Daarnaast werd er te vaak teruggekomen op een punt dat al besproken was. Desalniettemin ziet hij veel potentie in de definitieve resolutie van AFCO. De commissieleden hebben zelf ook een paar punten van kritiek voor Viggo. Zo gebruikt hij in vrijwel elke zin ‘zeg maar’. Bovendien geeft de commissie aan hem een goede danser, maar een slechte acteur te vinden. 

Van alle vraagstukken die Viggo behandeld heeft in zijn MEP-carrière vond hij dit vraagstuk het moeilijkste. De toekomst van Europa is een erg belangrijk onderwerp dat je serieus moet nemen. Het was lastig om concrete oplossingen te bedenken, doordat de EU vaak de rechten niet heeft om een individueel land iets op te leggen. In de resolutie worden dan ook veel verzoeken gedaan. 

“Viggo was streng wanneer het nodig was, maar niet té streng”, vertelt Daphne. “Wij zijn gewoon een hele fijne commissie”, vult Nora zelfverzekerd aan. Viggo is erg trots op zijn commissie en weet zeker dat het tijdens de algemene vergadering goed gaat komen.