“Onze resolutie is gewoon ‘kaulo’ goed” – LIBE dag 4

Door Emma Halma

De commissieleden zitten er weer klaar voor. Vandaag echter achter hun laptop, thuis. De link van de vergadering werd doorgestuurd en iedereen zat klaar, behalve de voorzitter; die zat namelijk nog op de fiets. De dag begint met het doornemen van de gang van zaken. Het is de bedoeling dat commissies elkaar gaan bellen over elkaars resoluties. Er werd verwacht dat het bij iedereen flink druk zou zijn met het rondbellen en het maken van aanpassingen. Dit geldt echter niet voor de commissie LIBE. Zij had het aardig rustig. Wanneer er wel gebeld werd, was er van te voren goed overlegd en konden ze de anderen overtuigen van hun verhaal. Op een klaar kleine aanpassingen na. Vooral het definiëren van bepaalde begrippen in de voetnoten was lastig, maar verder waren er vrijwel geen ingrepen. Niels de Rover overlegde als eerste met een andere commissie en het was duidelijk dat hij dit zeer goed deed. Niels gaf kort en krachtig uitleg, waardoor de tegenstander makkelijk werd overtuigd. 

De delegatieleden hadden wel veel kritiek op de opmerkingen van andere commissies. Er werden dingen gezegd zoals ‘’We hebben hier niet te maken met vmbo’ers. (…) Nou, aan de telefoon bijna wel’’ en ‘’Moeten wij een soort woordenboek spelen voor hun ofzo?’’. Vol frustratie proberen de leden duidelijk te maken wat ze denken op een nette manier. In de uitgeslapen woorden van Famke: ‘’Onze resolutie is gewoon ‘kaulo’ goed’’. Deze frustratie is enigszins terecht, want veel commissies vroegen om het definiëren van vanzelfsprekende begrippen, als mediavrijheid en discriminatie. Toch hebben heeft de commissie ook goede tips gekregen die leidde tot aanpassing van enkele OC’S. 

Al met al was het vandaag, wat betreft de resolutie, een goede dag voor de commissie burgerlijke vrijheden en justitie. De samenwerking verliep perfect en iedereen ondersteunde elkaar waar mogelijk. De krachten bundelen hielp goed bij de verdediging van de resolutie. Ook werd goed geluisterd naar alle adviezen die de voorzitter gaf.

De gemiddelde opstelling van de delegatieleden uit Flevoland.