Met miezer op de foto – Commissievergadering Utrecht

Door Sam van Luipen

 

Dag 1:
Op de eerste commissievergadering kwamen alle leden min of meer op tijd, strak in pak aan op het provinciehuis Utrecht. 

Na, te moeten stuntelen met de wifi-verbinding en de verbinding met het bord, moest er een nieuwe worden binnengerold die het wel deed. 

Toen moesten ze opletten want de landen speeches begonnen. 

Na de eerste helft van de landen speeches was er een interview met Sophie Hermans waarbij elke commissie en de pers wel een vraag wilde stellen. Daarna werd naar de tweede helft van landen speeches geluisterd en bij de commissie de pers speech gegeven. Toen alle speeches afgerond waren was het tijd voor de groepsfoto. Het idee was deze buiten te nemen, maar het regende licht op dat moment. Ze besloten daarom snel door de regen te rennen om snel de foto te krijgen. Na een dramatische groepsfoto kregen ze van de catering een heerlijke lunch. Tijdens de lunch werd er door de voorzitter gerapt, een komische business-presentatie gegeven en karnemelk gedronken.

Na de lunch was er een klein reflectiemomenten, waar er de komende dagen nog meer van zouden zijn. De commissieleden besproken,  bijvoorbeeld wat ze lastig bij MEP vonden en hoe ze konden verbeteren.
Daarna kon de formele sfeer erin en begonnen de commissieleden met problemen inbrengen, na een lange tijd hard werken kwam er een energizer tussendoor. De gehele commissie ging swingend los tijdens de just-dance video. Daarna gingen ze verder met met probleemstellingen inbrengen. Toen er eenmaal 66 IC’s waren ingebracht gingen de commissieleden in debat over welke nodig waren en of sommige samengevoegd konden worden. Na een lange dag debatteren gingen de commissieleden daarna weer naar hun gastgezin.

 

Dag 2:

De tweede dag van commissievergaderingen begon met een vragenlijst over welk type persoon jij binnen de commissie bent. 

Daarna gingen de commissievergaderingen verder, waar ze gisteren gebleven waren: de IC’s samenvoegen en schrappen. 

Na een paar uur serieus vergaderen mocht het weer informeel tijdens de lunch.

Van de 66 IC’s waarmee de commissie begon waren er nog maar veertien over na het vergaderen. 

Rond twee uur begon de commissie met de IC’s formeel te formuleren, toen dat gedaan was kwam er een energizer in de vorm van de bekende Just Dance. 

Daarna begon het brainstormen over de OC’s, zo werd lang doorgedacht tot het zes uur was en het tijd was om in Utrecht uit eten te gaan.
De commissie leden aten pasta en pizza en gingen daarna naar hun gastgezin. 


Dag 3:
De vergadering trapte af met alle commissieleden stipt op tijd, want er moest nog veel gedaan worden. Ze gingen verder met de OC’s formuleren. Daarna kwam de coördinator langs en kreeg de commissie een voorzitter erbij. De commissie deed een goede inhaalslag en dek Toen kwam het verwachte onderwerp kernenergie voorbij. Na een korte lobby sessie kon het hevige debat beginnen. Daarna begonnen de debatteren over wie wat ging betalen. Met de coördinator erbij werd toen 23 minuten te laat de resolutie ingeleverd. Na groot applaus werden de voor- en tegenspeeches verdeeld door een speech competitie. De commissieleden moesten zich gelijk verspreiden voor hun delegatie overleg waarbij de delegaties hun tactiek voor de komende dagen besproken. Na de delegatie-overleggen gingen commissieleden naar hun gastgezin of bleven ze op het provinciehuis. Ze moesten zich namelijk voorbereiden voor de lobby-avond: waar ze vragen van andere commissies over hun resolutie beantwoorden en deals sluiten. Verder lazen ze zich in over de resoluties van de andere commissies om gaten te vinden in hun resoluties en bereidde ze zich voor op de volgende dag

.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *